Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον της Κίνας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον της Κίνας

130
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον της Κίνας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε μαζί με τις ΗΠΑ, την τρίτη προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) σχετικά με τον περιορισμό εξαγωγών έντεκα ορυκτών και μετάλλων που πραγματοποίησε η Κίνα.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε.Ε., η Κίνα επιβάλει δασμούς στις εξαγωγές των γραφίτη, κοβάλτιο, χρώμιο, μαγνήσιο, χαλκό, μόλυβδο, τάλκη, ταντάλιο, κασσίτερο, αντιμόνιο και ίνδιο, περιορίζοντας την εξαγωγή των εν λόγω ορυκτών και μετάλλων. Με τη συγκεκριμένη κίνηση, το Πεκίνο δίνει το αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις κινεζικές βιομηχανίες, εις βάρος των καταναλωτών και της ανταγωνιστικότητας ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που εξαρτώνται από τα μεταλλεύματα, καταπατώντας μάλιστα τους κανόνες τους Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου.
Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα ορυκτά και μέταλλα βρίσκονται ανάμεσα στα είκοσι μεταλλεύματα που αποτελούν ζωτικής σημασίας πρώτες ύλες για την Ευρωπαϊκή οικονομία, αφού χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μπαταριών, χρωμάτων, χημικών, πλαστικών και ηλεκτρικών κυκλωμάτων, ενώ η Κίνα παράγει τα περισσότερα από αυτά.
ΗΠΑ και Ε.Ε. ζητούν πλέον επίσημες διαβουλεύσεις με την Κίνα, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έως και δύο ή περισσότερα έτη προτού καταλήξουν. Η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο, Cecilia Malmström, ανέφερε μάλιστα πως η Ευρώπη «δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, βλέποντας παραγωγούς και καταναλωτές να «χτυπιούνται» από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμό. Ελπίζουμε πως η από κοινού σύμπραξη Ε.Ε. και ΗΠΑ θα κινητοποιήσουν την Κίνα στο να αναθεωρήσει την πρόσφατη πολιτική της» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το Πεκίνο διαψεύδει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως τα συγκεκριμένα μέτρα είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και ως στόχο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.