H Stolt-Nielsen αγοράζει 13 δεξαμενόπλοια από την Jo Tankers

H Stolt-Nielsen αγοράζει 13 δεξαμενόπλοια από την Jo Tankers

230
H Stolt-Nielsen αγοράζει 13 δεξαμενόπλοια από την Jo Tankers

Υπό τον έλεγχο της Stolt-Nielsen Limited περνά ο στόλος δεξαμενοπλοίων μεταφοράς χημικών της νορβηγικής Jo Tankers, με το κόστος της αγοράς να αγγίζει τα $575 εκατ. Η απόκτηση των δεξαμενοπλοίων, όπως τόνισε σε δηλώσεις του την Δευτέρα 18 Ιουλίου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Niels G. Stolt-Nielsen, «εξασφαλίζει για την εταιρεία την πολυπόθητη ανανέωση του στόλου της, αλλά και την κάλυψη των αναγκών της για τις επόμενες αρκετές δεκαετίες», ενώ επισήμανε ότι «με το νέο στόλο μας θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τα λειτουργικά μας κόστη, να προσθέσουμε νέα εμπορικά δρομολόγια, αλλά και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα την παγκόσμια πελατειακή μας βάση».
Συγκεκριμένα, η συναλλαγή αφορά στην αγορά 13 δεξαμενοπλοίων μεταφοράς χημικών καθώς και ένα μερίδιο 50% στο κοινοπρακτικό σχήμα που δημιουργείται με την Jo Tankers και το οποίο αφορά στην απόκτηση οκτώ νέων δεξαμενοπλοίων μεταφοράς χημικών, που τώρα βρίσκονται σε διαδικασία ναυπήγησης. Η χωρητικότητα των δεξαμενοπλοίων κυμαίνεται μεταξύ 19,000 και 38,000 dwt.
Να σημειωθεί ότι στη συνολική τιμή αγοράς των $575 εκατ. συμπεριλαμβάνεται και το ποσό που αναλογεί στην Stolt-Nielsen Limited και αφορά στα οκτώ νεότευκτα πλοία που θα αποκτήσει η κοινοπραξία Stolt-Nielsen Limited και Jo Tankers, από τα ναυπηγεία New Times Shipbuilding στην Κίνα. Μάλιστα το πρώτο εξ αυτών παρελήφθη στις αρχές Ιουλίου, ενώ τα εναπομείναντα επτά θα παραδοθούν στο δεύτερο μισό του 2016 και το 2017.
Το ποσό που καλείται να καταβάλει στην Jo Tankers η Stolt-Nielsen έχει ήδη εξασφαλιστεί μέσω χρηματοδότησης από τραπεζικά ιδρύματα που ήδη συνεργάζονται με την εταιρεία, καθώς και με ένα συνδυασμό χρηματοδότησης-γέφυρα, εξασφαλισμένων μακροπρόθεσμων δανείων αλλά και διαθέσιμων εταιρικών κεφαλαίων.
Η εξαγορά των 13 δεξαμενοπλοίων καθώς και η δημιουργία του νέου κοινοπρακτικού σχήματος με την Jo Tankers τελεί υπό την έγκριση των αρχών ανταγωνισμού της ΕΕ, με την τελική απόφαση να αναμένεται προς τα τέλη του επόμενου Σεπτεμβρίου.

Φωτό: flickr.com/Erick Antonio Montalvo Núñez

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.