Στους Ιταλούς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Στους Ιταλούς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

130
Στους Ιταλούς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έκανε δεκτή την οικονομική προσφορά των 45 εκ. ευρώ για την διάθεση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την οποία υπέβαλε η ιταλική εταιρεία Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. Το ΤΑΙΠΕΔ, αφού έλαβε υπόψη την θετική εισήγηση των συμβούλων του για την εγκυρότητα της υποβληθείσας προσφοράς, τις αποτιμήσεις, που εκπόνησαν δύο (2) διαφορετικοί ανεξάρτητοι αποτιμητές και τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, έκανε αποδεκτή την προσφορά και ανακήρυξε την Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. ως προτιμητέο επενδυτή για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Να σημειωθεί ότι με την εξέλιξη αυτήουσιαστικά τίθενται οι βάσεις για το επιτυχές κλείσιμο του φακέλου
κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το χρέος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ. Η Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία στην Ευρώπη και αναμένεται να μεταγγίσει τεχνογνωσία και εμπειρία στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αυτό φυσικά που προξένησε εντύπωση είναι το τίμημα της πώλησης και ειδικότερα η στάση της κυβέρνησης ως προς αυτό. Η αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή διαμορφώθηκε στα 35 εκ. ευρώ, οπότε μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη πώληση. Πάντως πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων έσπευσαν να καυτηριάσουν την προ τριετίας στάση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της τωρινής κυβέρνησης, όταν το 2013 η αποτίμηση της εταιρείας με σκοπό την πώλησή της επί διακυβέρνησης Σαμαρά προσδιοριζόταν στα 300 εκ. ευρώ. Τότε σημαίνονοντες Υππουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως ο κ. Σταθάκης έκαναν λόγω για ξεπούλημα της εταιρείας.

Φυσικά από το 2013 μία σειρά γεγονότων έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω απαξίωση την εταιρεία με αποκορύφωμα το κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών στην Ειδομένη, το οποίο κόστισε σε χρήμα και αξιοπιστία στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

 

Φωτό: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.