Εν μέσω Brexit, ο BDI άρχισε να παρουσιάζει σημεία ανόδου …

Εν μέσω Brexit, ο BDI άρχισε να παρουσιάζει σημεία ανόδου …

256
Εν μέσω Brexit, ο BDI άρχισε να παρουσιάζει σημεία ανόδου …

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Εξ απήνης πιάστηκε η Παγκόσμια οικονομική κοινότητα με τα αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των γραφείων στοιχημάτων, μέχρι και την τελευταία στιγμή ήλπιζαν ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό, δηλαδή υπέρ της παραμονής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά το γεγονός ότι το Brexit δεν ήταν αναμενόμενο, αναμενόμενη ήταν η πτώση στα Διεθνή χρηματιστήρια, την αμέσως επομένη της ανακοίνωσης του Brexit, με αποτέλεσμα την Παρασκευή οι επενδυτές να εκδηλώνουν τάσεις άτακτης εξόδου από τα χρηματιστήρια, αναζητώντας ασφαλή καταφύγια όπως τα Γερμανικά ομόλογα και τον χρυσό. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ευρώπη οι τραπεζικές μετοχές έκαναν βουτιά άνω του 30%, οδηγώντας πολλές από αυτές να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση τους, όπως για παράδειγμα των Ιταλικών τραπεζών, τη στιγμή που η στερλίνα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985.
Παράλληλα, η S&P, αμέσως ανακοίνωσε ότι μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να διατηρηθεί η αξιολόγηση ΑΑΑ του Ηνωμένου Βασιλείου και η Moody’s επισήμανε ότι η ψήφος υπέρ του Brexit χαρακτηρίζεται σαν Credit Negative γεγονός.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης ναι μεν προβλέπει την περίπτωση αυτή και περιγράφει την διαδικασία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι προβλέπει και τις πραγματικές επιπτώσεις οι οποίες όπως όλοι μέχρι στιγμής προβλέπουν θα είναι αρνητικές για την Μεγάλη Βρετανία, την Ευρώπη αλλά και γενικότερα για όλο τον κόσμο.
Εκτιμάται ότι η εγχώρια οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας θα επιβραδύνει επικίνδυνα ενώ μεσοπρόθεσμα παραμονεύει και η ύφεση, όπως επίσης εκτιμάται ότι μεγάλες ζημίες θα υποστεί και ο τραπεζικός κλάδος, καθώς το Λονδίνο είναι η Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Από την αντίδραση των αγορών, επιβεβαιώθηκε ότι και η Ε.Ε θα υποστεί σοβαρούς τριγμούς στην οικονομία της με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά -0,5%.
Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τους ιδιαίτερα στενούς εμπορικούς δεσμούς της Βρετανίας με τις ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία, από τους μεγαλύτερους εμπορικούς παίκτες παγκοσμίως, δεν υπάρχει αμφιβολία για την αναταραχή που θα προκληθεί σε Παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τους Financial Times, μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο City, αναζητούν τρόπους για να μεταφέρουν τμήματα τους εκτός Βρετανίας. Οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, όπως JP Morgan Chase, Goldman Sachs, BofA, Citigroup και Morgan Stanley, μελετούν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν μέρος αυτών των δραστηριοτήτων τους στο Δουβλίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη.
Η Πρόεδρος της FED, Hellen Yelen ανοιχτά δήλωσε ότι το Brexit θα επιφέρει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Όπως υπογράμμισε, ένα Brexit θα έφερνε μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας και αστάθειας που θα επηρέαζε τις προοπτικές της αμερικάνικης οικονομίας και την πορεία της πολιτικής αύξησης των επιτοκίων.
Το δεδομένο πάντως είναι ότι οι πολιτικές αποφάσεις στην Ε.Ε, δηλαδή κατά πόσο θα είναι σκληρή η στάση της στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επίσης και η διάρκεια αυτών, θα είναι αυτά που θα καθορίσουν το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων τόσο στην Ε.Ε όσο και στην Παγκόσμια οικονομία.
Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, ο BDΙ έκλεισε στις 609 μονάδες, ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 913 μονάδες με $ 6,452 την ημέρα, BPI στις 585 μονάδες στα $ 4,681 την ημέρα, BSI στις 583 μονάδες στα $ 6,101 την ημέρα και BHSI στις 329 μονάδες, στα $ 4,855 την ημέρα.
Εν μέσω Brexit, ο BDI άρχισε να παρουσιάζει σημεία ανόδου, αλλά φυσικά, τουλάχιστον στην παρούσα φάση δεν υφίσταται κανένας συσχετισμός.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.