Έτοιμες για προκήρυξη οι νέες συμβάσεις επενδύσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου του...

Έτοιμες για προκήρυξη οι νέες συμβάσεις επενδύσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν

55
Έτοιμες για προκήρυξη οι νέες συμβάσεις επενδύσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν

Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν Bijan Zanganeh ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Τεχεράνης σχεδιάζει μέσα στο καλοκαίρι να προχωρήσει σε πρόσκληση υποβολής προσφορών από διεθνείς εταιρείες για την πρώτη από τις νέες συμβάσεις επενδύσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία θα αφορά στην ανάπτυξη 10 έως 15 νέων πετρελαϊκών πεδίων στην χώρα.
Οι νέες συμβάσεις με την ονομασία IPC- Iran Petroleum Contract αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του σχεδίου της χώρας για αύξηση της παραγωγής αργού στα προ-κυρώσεως επίπεδα των τεσσάρων εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Το Ιράν χρειάζεται τουλάχιστον $200 δισεκατομμύρια σε άμεσες ξένες επενδύσεις για να μπορέσει να προσεγγίσει αυτόν το στόχο.
Να σημειωθεί ότι η πρόσκληση υποβολής προσφορών για τις νέες συμβάσεις έχει αναβληθεί αρκετές φορές, λόγω της αντίδρασης των σκληροπυρηνικών αντιπάλων του πραγματιστή προέδρου της χώρας Χασάν Ρουχανί στα σχέδιά του για εκ νέου δραστηριοποίηση ξένων εταιρειών στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας.
Ο υπουργός πετρελαίου της χώρας τόνισε ότι ένα τελικό σχέδιο για τις νέες συμβάσεις θα εγκριθεί από την κυβέρνηση αφού πρώτα επέλθουν ορισμένες τροποποιήσεις για να κατευναστούν οι αντιδράσεις τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και από την πλευρά των ξένων εταιρειών.
Φωτό: flickr.com/ Pete Martin

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.