Χρειαζόμαστε ακόμα (πολλούς) ναυτικούς, αλλά…

Χρειαζόμαστε ακόμα (πολλούς) ναυτικούς, αλλά…

1157
Χρειαζόμαστε ακόμα (πολλούς) ναυτικούς, αλλά…

Η ναυτιλία θα χρειαστεί επιπλέον 42.500 ναυτικούς μέχρι το τέλος του 2019, ώστε να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη αύξηση του παγκόσμιου στόλου, που ισοδυναμεί με αύξηση 7% για την επόμενη πενταετία. Ωστόσο, η διαρκής έλλειψη πληρωμάτων, και ειδικά σε αξιωματικούς γέφυρας και μηχανής, φαίνεται να υποχωρεί, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση σχετικά με την επάνδρωση πλοίων, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Drewry.

Σήμερα η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει την δυνατότητα να ναυτολογήσει 615.000 αξιωματικούς, δηλαδή 15.000 λιγότερους από τις πραγματικές της ανάγκες. Ωστόσο, ο αριθμός του «ελλείμματος» των ναυτικών αναμένεται να παραμείνει σταθερός μέχρι το 2019.

«Εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη αξιωματικών, αλλά το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης έχει μειωθεί, μιας και η πρόσφατη αύξηση του μεγέθους του στόλου και των πλοίων φτάνει στο τέλος της», σχολίασε επιγραμματικά ο κ. Malcolm Jupe, Επικεφαλής Αναλυτής στην Drewry.

Παρά το γεγονός ότι τα μισθολόγια στα κατώτερα πληρώματα τείνουν να ακολουθούν τις τυποποιημένες συμβάσεις εργασίας της (ITF) στους αξιωματικούς, η σημερινή αγορά στα dry οδηγεί τους περισσότερους πλοιοκτήτες στο να μην επιτρέπουν σημαντικές αυξήσεις στις αυξήσεις μισθών ακολουθώντας πιο «μετριοπαθείς» πρακτικές.

Η ναυπήγηση μεγαλύτερων πλοίων βοηθά, επίσης, και στον περιορισμό των αναγκών επάνδρωσης και ναυτολόγησης με αποτέλεσμα να εξομαλύνεται σταδιακά η παρούσα ανησυχητική κατάσταση έλλειψης ικανών ναυτικών, ειδικά στα απαιτητικά containers.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.