H Παγκόσμια Ημέρα για τον Ναυτικό

H Παγκόσμια Ημέρα για τον Ναυτικό

1758
H Παγκόσμια Ημέρα για τον Ναυτικό

Με την αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Ναυτικό στις 25 Ιουνίου 2016, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα προς τους Έλληνες ναυτικούς:
«Αγαπητοί ναυτικοί,
Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Ναυτικό καθιερώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) το 2010 και εορτάζεται κάθε χρόνο την 25η Ιουνίου, με σκοπό να υπενθυμίζει σε όλη την κοινωνία και ειδικά στο ναυτιλιακό κόσμο πως οι ναυτικοί αποτελούν το πιο ζωντανό κύτταρο της ναυτιλίας.
Με την ευκαιρία του εορτασμού θέλω, καταρχήν, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους Έλληνες ναυτικούς που με την τεχνογνωσία και τον επαγγελματισμό τους συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής και της ελληνόκτητης ναυτιλίας, στον παγκόσμιο στίβο που αυτή δραστηριοποιείται. Επίσης, θέλω να αποδώσω τον ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους τους ναυτικούς που με αυτοθυσία συνδράμουν στη διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα και που συνδράμουν ειδικότερα στον θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου, στην αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών.
Η ημέρα αυτή αποτελεί ευκαιρία να αναδείξουμε το ναυτικό επάγγελμα και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας στη ξηρά και στη θάλασσα προκειμένου να προσελκύσουμε την νέα γενιά στην ναυτιλία.
Παράλληλα, η παγκόσμια ημέρα για τον ναυτικό αποτελεί κατάλληλη ευκαιρία να προβάλουμε τις ιδιαιτερότητες της ναυτικής εργασίας που απορρέουν από τις μοναδικές εργασιακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί, καθώς το πλοίο αποτελεί ταυτόχρονα χώρο εργασίας αλλά και χώρο διαβίωσης των ναυτικών, προσδίδοντας στο επάγγελμα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκη ειδικής προστασίας.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, με τις τεχνολογικές προόδους των τελευταίων δεκαετιών και τις απαιτήσεις της διεθνούς και ενωσιακής νομοθεσίας, η διαχείριση του σύγχρονου πλοίου απαιτεί ναυτικούς άρτια εκπαιδευμένους, ολοένα και με περισσότερες δεξιότητες και προσόντα.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αντιλαμβανόμενο πλήρως τον ρόλο των ναυτικών στην ναυτιλιακή βιομηχανία, εξετάζει και αντιμετωπίζει όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη ναυτική εργασία στη βάση των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών της, διασφαλίζοντας ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, εντός του οποίου καθένας μας θα πρέπει να έχει την απρόσκοπτη δυνατότητα συμμετοχής και δημιουργίας.
Ειδικότερα, θεμελιώδης επιδίωξη του Υπουργείου είναι η διαρκής και ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις, τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, στοχεύοντας στην αναβάθμιση των επιπέδων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των Ελλήνων ναυτικών. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η διαμόρφωση ελκυστικών συνθηκών εργασίας σε ένα επάγγελμα με άριστες προοπτικές, που προσφέρει επαγγελματική διέξοδο.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ νέου για όσα προσφέρετε καθημερινά σε όλους μας. Συνδράμετε στη διατήρηση των παραδοσιακών ναυτικών αξιών και της τεχνογνωσίας, και παράλληλα αποτελείτε φωτεινό παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά, ώστε αυτή να αναζητήσει μία μακρά και διακεκριμένη καριέρα στο ναυτικό επάγγελμα».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.