Ο δείκτης BDI στον απόηχο των “Ποσειδωνίων”

Ο δείκτης BDI στον απόηχο των “Ποσειδωνίων”

190
Ο δείκτης BDI στον απόηχο των “Ποσειδωνίων”

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Η Παγκόσμια οικονομία καθίσταται όλο και πιο ευάλωτη σε μία απότομη επιβράδυνση, καθώς τα προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές αυξάνονται και οι προηγμένες οικονομίες αγωνίζονται να αναπτυχθούν. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της τελευταίας έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Παγκόσμια οικονομία, η οποία δεν διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες εκθέσεις και εκτιμήσεις διαφόρων επίσημων Οργανισμών, στις οποίες έχουμε αναφερθεί το τελευταίο διάστημα με τελευταία αυτή του ΟΟΣΑ την προηγούμενη εβδομάδα.
Στις τελευταίες της εκτιμήσεις η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η Παγκόσμια ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 2,4% έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 2,9% τον Ιανουάριο, δηλαδή ακόμη χαμηλότερα από τον «ασθενή» ρυθμό ανάπτυξης του 2015, ενώ μείωσε τις προβλέψεις της και για το 2017, στο 2,8% από 3,1% προηγουμένως. Παράλληλα, υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, στο 1,9% και 0,5% αντίστοιχα αλλά διατήρησε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της Κίνας στο 6,7% προειδοποιώντας όμως για τη δημιουργία οικονομικών κινδύνων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία σημαντική πτώση της ανάπτυξης. Αναφορικά με τις ΗΠΑ επισημαίνει ότι ο «πληγωμένος» τομέας της ενέργειας, το ισχυρό δολάριο και η αναιμική διεθνής ζήτηση είναι ο λόγος για την μείωση της εκτίμησης της ανάπτυξης κατά 0,8% στο 1,9% για φέτος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει ένα σημείο της Έκθεσης που αναφέρεται στο Παγκόσμιο Εμπόριο και τη συμπεριφορά των χωρών ώστε να προστατεύσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες της Παγκόσμιας οικονομίας, η ανάπτυξη του Παγκόσμιου Εμπορίου, παραμένει ιδιαίτερα υποτονικός στο 3%, πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα προ κρίσης. Συμπεραίνει δε ότι η επίμονα χαμηλή ανάπτυξη θα μπορούσε να εντείνει τις τάσεις προστατευτισμού που θα αποδυναμώσουν περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης. Σύμφωνα με την Τράπεζα, σε όλο τον κόσμο, οι πρακτικές διακρίσεων που λειτουργούν ως ανάχωμα στο Διεθνές Εμπόριο ξεπερνούν τις προσπάθειες απελευθέρωσης με λόγο 2:1.
Στο φλέγον ζήτημα του Brexit, από τις δημοσκοπήσεις είναι αδύνατον ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, αν και τις τελευταίες 2 – 3 ημέρες οριακά η τάση διαμορφώνεται υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Σε γενικές γραμμές όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε το ενδεχόμενο ενός Brexit, όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά γενικότερα για όλη την Παγκόσμια οικονομική κοινότητα. Να υπενθυμίσουμε ότι και η Πρόεδρος της FED, Janet Yellen, σε επίσημη ανακοίνωση της ανάφερε ότι το Brexit διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην νομισματική πολιτική της FED, δηλαδή στην απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων. Αν και υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι διασκεδάζουν το Brexit και υποβαθμίζουν τις συνέπειες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες στην Παγκόσμια οικονομία ενώ παράλληλα θα επιφέρει τριγμούς και σε πολιτικό επίπεδο και ιδιαίτερα στις συνθήκες που διακατέχουν το οικοδόμημα της Ε.Ε.
Η Κομισιόν έχει αρχίσει να προετοιμάζεται ακόμη και για χαοτικές εξελίξεις σε περίπτωση που επικρατήσει το Brexit, φτάνοντας ακόμη και στην άμεση αναστολή της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε. Η συντεταγμένη έξοδος ορίζεται από το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και μετά την απόφαση αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες διαρκούν 2 χρόνια. Οι διαπραγματεύσεις όμως δεν ρυθμίζουν τη μελλοντική σχέση της χώρας με την Ε.Ε, αλλά μόνο τον τρόπο χωρισμού και η Βρετανία θα μπορούσε να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρώπη, χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί το θέμα της πρόσβασης στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε.
Την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2016, ο BDΙ έκλεισε στις 582 μονάδες, ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 897 μoνάδες με $ 6,315 την ημέρα, BPI στις 546 μονάδες στα $ 4,365 την ημέρα, BSI στις 559 μονάδες στα $ 5,845 την ημέρα και BHSI στις 312 μονάδες, στα $ 4,589 την ημέρα.
Στην τελευταία μας ανασκόπηση είχαμε αναφέρει πως το κύριο χαρακτηριστικό του BDI το τελευταίο διάστημα είναι η «πλαγιολίσθηση» του δείκτη περί των 600 μονάδων, αλλά τις τελευταίες ημέρες άρχισε να εμφανίζει σημάδια πτωτικής τάσης.
Στον απόηχο της αναμφισβήτητα επιτυχημένης, από πλευράς διοργάνωσης και συμμετοχής, έκθεσης των Ποσειδωνίων, η κοινή πεποίθηση αρκετών Ελλήνων πλοιοκτητών ήταν ότι είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για αγορά μεταχειρισμένων πλοίων, καθώς οι τιμές κυμαίνονται στα χαμηλότερα επίπεδα της 30ετίας, όπως επίσης ότι μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα χαμηλής αγοράς, έχουμε ήδη πιάσει «πάτο» και η άνοδος της ναυλαγοράς είναι όχι μόνο μονόδρομος, αλλά θα συμβεί και σχετικά σύντομα, προς διάψευση των αναλυτών που διαφοροποιούνται από αυτή την εκτίμηση.
Αναφορικά με τις «επενδυτικές» ευκαιρίες, πολλάκις έχουμε επισημάνει ότι είναι ιδανική στιγμή για αγορές μεταχειρισμένων πλοίων, καθώς βρισκόμαστε σε Buyers Market, αλλά για εταιρείες που έχουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, όχι για την αγορά του πλοίου, αλλά για την κάλυψη των εξόδων του, έως ότου η αγορά ανέβει σε επίπεδα που το Asset Play θα έχει νόημα, εννοώντας ότι η επένδυση αυτή θα έχει αποφέρει ελκυστικά ποσοστά απόδοσης επί του επενδυμένου κεφαλαίου και των κεφαλαιακών εκροών για την κάλυψη των εξόδων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.