Προς συγκρότηση μέσα στο καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

Προς συγκρότηση μέσα στο καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

77
Προς συγκρότηση μέσα στο καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

Έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις επήλθε συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την δημιουργία του ενιαίου συστήματος ελέγχου των συνόρων της ΕΕ. Ακρογωνιαίο λίθο της συμφωνίας αποτελεί η αναβάθμιση των υπαρχουσών δομών του οργανισμού Frontex, ο οποίος θα ενισχυθεί με προσωπικό και εξοπλισμό από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Πλέον εναπόκειται στα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επικυρώσουν τη συμφωνία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, τα κράτη-μέλη θα διατηρήσουν την «κυριαρχία» τους πάνω στα σύνορά τους και θα διαχειρίζονται τα εξωτερικά τους σύνορα «καθημερινά». Ωστόσο, ο νέος οργανισμός θα προσφέρει την «υποστήριξή» του, ενώ θα είναι σε θέση «να εντοπίζει τις αδυναμίες και να παρεμβαίνει και μάλιστα όχι όταν είναι πολύ αργά». Επίσης, εάν ένα κράτος-μέλος διαφωνεί με την απόφαση του Συμβουλίου για την παροχή βοήθειας, οι άλλες χώρες της ΕΕ μπορούν να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος σε δήλωσή του ανέφερε ότι «Σήμερα με την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής έχουμε περισσότερη Ευρώπη, και δίνουμε ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δημιουργήσαμε έναν ισχυρό Οργανισμό, καθιστώντας υποχρεωτική τη στελέχωσή του με επαρκή αριθμό συνοριοφυλάκων, καθώς και τη ενίσχυσή του με τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό. Διατηρήσαμε επίσης, τον όρο «Ακτοφυλακή» στο όνομα του νέου Οργανισμού, που έχει συμβολική σημασία».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ χαιρέτισε την επίτευξη συμβιβασμού και δήλωσε πως «η συμφωνία για την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής δείχνει πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να δράσει άμεσα και καθοριστικά στην διαχείριση των κοινών προκλήσεων».
Πλέον το επόμενο βήμα είναι την επόμενη Δευτέρα 27 Ιουνίου να εγκριθεί η άτυπη συμφωνία από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε περίπτωση έγκρισής της θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τον ερχόμενο Ιούλιο.

Φωτό: flickr.com/ Expert Infantry

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.