H Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εγκρίνει νομοθετικές παρεμβάσεις εναντίον του bullying στα πλοία

H Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εγκρίνει νομοθετικές παρεμβάσεις εναντίον του bullying στα πλοία

454
H Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εγκρίνει νομοθετικές παρεμβάσεις εναντίον του bullying στα πλοία

Εκπρόσωποι ναυτιλιακών κρατών καθώς και αντιπρόσωποι της εργοδοσίας και των εργαζομένων από τον χώρο της Ναυτιλίας, συνεδρίασαν στο πλαίσιο της Συνόδου της Γενικής Συνδιάσκεψης Εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILC) και ενέκριναν τροποποιήσεις της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας (MLC 2006) με σκοπό την καλύτερη προστασία των ναυτικών εναντίον φαινομένων bullying,  παρενόχλησης και εκφοβισμού στα πλοία.
Οι προτάσεις για τις εν λόγω τροπολογίες, οι οποίες αφορούν συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν έντονα τις σημερινές κοινωνίες, όπως το bullying, συζητήθηκαν λεπτομερώς στη Συνδιάσκεψη αν και σε προκαταρκτικό στάδιο είχαν εγκριθεί ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν «παρούσα» κατά την διάρκεια των αρχικών και μετέπειτα εντατικών συζητήσεων, ενώ μια σειρά διαβουλεύσεων με παρεμβάσεις από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, οργανώθηκαν με τα κράτη μέλη. Μάλιστα, αυτές οι διαβουλεύσεις βοήθησαν τους διεθνείς νομοθέτες να καταλήξουν σε σαφή  συμπεράσματα και συγκεκριμένες προτάσεις.
Οι νέες απαιτήσεις θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούλιο του 2018, εκτός και αν οι κυβερνήσεις που έχουν κυρώσει τη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας, 2006, αντιδράσουν στις συγκεκριμένες προτάσεις.
Η Γενική Συνδιάσκεψη Εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υιοθέτησε, επίσης, και τροποποιήσεις με στόχο να καταστεί δυνατή η παράταση της ισχύος των πιστοποιητικών ναυτικής εργασίας και να ευθυγραμμιστούν τα έγγραφα ταυτότητας των ναυτικών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), όπως ήδη  χρησιμοποιούνται στα  ηλεκτρονικά διαβατήρια. Τα δεδομένα από την χρήση των εικόνων του προσώπου θα αποθηκεύονται σε ένα μικροτσίπ,  ενώ οι νέες τροποποιήσεις θα βοηθήσουν τους ναυτικούς ως προς την ευκολότερη άδεια εξόδου τους στη ξηρά, τη μετακίνησή τους αλλά και τον επαναπατρισμό τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.