Το μεγαλύτερο πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό αξίας $ 2 δις εξέρχεται από τα ναυπηγεία...

Το μεγαλύτερο πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό αξίας $ 2 δις εξέρχεται από τα ναυπηγεία της Αγίας Πετρούπολης

1630
Το μεγαλύτερο πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό αξίας $ 2 δις εξέρχεται από τα ναυπηγεία της Αγίας Πετρούπολης

Το «Arktika», που είναι το νέο πυρηνικό παγοθραυστικό της Ρωσίας και το μεγαλύτερο στον κόσμο, εξήλθε από την δεξαμενή του ναυπηγείου, όπου κατασκευάζεται στην Αγία Πετρούπολη, την Πέμπτη 16 Ιουνίου.
Το νέο πολλαπλών χρήσεων, πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό, μόλις ολοκληρωθούν όλα τα στάδια της κατασκευής του, μαζί με τα άλλα δύο τύπου «Arktika» παγοθραυστικά που ναυπηγούνται, αναμένεται να αντικαταστήσει σταδιακά τα πυρηνικά παγοθραυστικά της προηγούμενης γενιάς της Ρωσίας.
Το μήκος του «Arktika» φτάνει τα 173 μέτρα και το πλάτος τα 34, και θα διαθέτει πλήρωμα 75 ατόμων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της δυνατότητας μεταβλητού βυθίσματός του θα μπορεί να πλέει τόσο στις ανοικτές θάλασσες όσο και στα ρηχά νερά της Αρκτικής κοντά σε ακτές και δέλτα ποταμών.
Οι εργασίες κατασκευής του «Arktika» ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2013 και το κόστος τους υπολογίζεται σε περίπου $ 2 δις.
Και τα τρία πλοία θα ενταχθούν στο δυναμικό της εταιρείας Rosatomflot και θα έχουν την δυνατότητα να σπάνε πάγους πάχους έως και 3 μέτρων, προσφέροντας συνθήκες ασφαλούς ναυσιπλοΐας για τα πλοία μεταφοράς ρωσικού LNG από τα ρωσικά λιμάνια προς τις αγορές της Ασίας, μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού.
Να σημειωθεί ότι Η Βόρεια θαλάσσια οδός είναι ο συντομότερος θαλάσσιος δρόμος μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας, που περνάει από τον Αρκτικό Ωκεανό κατά μήκος της αρκτικής ακτής της Ρωσίας.
Μπορείτε να δείτε το εντυπωσιακό βίντεο της εξόδου από την δεξαμενή του παγοθραυστικού «Arktika» στο βίντεο που ακολουθεί:

https://www.youtube.com/watch?v=4tNtvjbvb0w

Φωτό: https://www.youtube.com/watch?v=X3_z35KNKUM

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.