Η Ινδία προετοιμάζει το ενεργειακό της μέλλον σε χρόνο ρεκόρ

Η Ινδία προετοιμάζει το ενεργειακό της μέλλον σε χρόνο ρεκόρ

116
Η Ινδία προετοιμάζει το ενεργειακό της μέλλον σε χρόνο ρεκόρ
Φωτό: flickr.com/harsimranphotography/

Καθώς η ζήτηση για πετρέλαιο και πετρελαιοειδή προϊόντα στην Ινδία αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, η Ινδική κυβέρνηση συγκρότησε μια «Επιτροπή Σοφών» με σκοπό να προετοιμάσει ένα στρατηγικό σχέδιο ενίσχυσης της ικανότητας διύλισης και παραγωγής πετρελαίου στην χώρα.

H συγκεκριμένη απόφαση, αποτελεί την άμεση απάντηση της Ινδίας στις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οποίου η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά αγγίζοντας τους 458 εκ. τόνους έως το 2040.

Η 12μελής «Επιτροπή Σοφών», που βρίσκεται υπό την εποπτεία της ειδικής γραμματείας του υπουργείου Πετρελαίου της Ινδίας, θα απαρτίζεται από διευθυντές κρατικών διυλιστηρίων, όπως τα Indian Oil Corp (IOC), Bharat Petroleum Corp Ltd (BPCL) και Hindustan Petroleum Corp Ltd (HPCL), ενώ σε αυτή θα συμμετέχουν, επίσης, και εκπρόσωποι ιδιωτικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι Reliance Industries, Essar Oil, Numaligarh Refineries Ltd, Mangalore Refineries Ltd και Chennai Petroleum Corp Ltd (CPCL).

Σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Πετρελαίου της Ινδίας, η συγκεκριμένη Επιτροπή έχει ως στόχο την αύξηση της ικανότητας διύλισης και παραγωγής πετρελαίου στην χώρα κατά 30 εκ. τόνους έως το 2018, ενώ η θητεία των μελών της ορίστηκε στο ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα των τριών μηνών.

Ωστόσο, η Ινδία, ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο, διαθέτει ικανότητα διύλισης της τάξης των 232 εκατ. τόνων, ενώ καταναλώνει μόλις 183 εκ. τόνους, δημιουργώντας έτσι ένα σημαντικό πλεόνασμα, το οποίο την καθιστά έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγείς πετρελαίου και πετρελαιοειδών προϊόντων στον κόσμο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.