Η υφαλοκριπίδα των νήσων Spratly δημιουργεί εύφλεκτη κατάσταση

Η υφαλοκριπίδα των νήσων Spratly δημιουργεί εύφλεκτη κατάσταση

106
Η υφαλοκριπίδα των νήσων Spratly δημιουργεί εύφλεκτη κατάσταση

To υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την πραγματοποίηση μιας πολυαναμενόμενης συνάντησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Κίνας και των 10 μελών της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την 25η επέτειο των σχέσεων των χωρών της ASEAN με την Κίνα οι οποίες θα εορταστούν σε ειδική σύνοδο κορυφής που θα λάβουν χώρα στο Λάος, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η Μαλαισία επιδιώκει να εφαρμόσει μια πολιτική διπλωματικής πίεσης προς το Πεκίνο αναφορικά με τις θαλάσσιες δραστηριότητές της Κίνας στις νήσους Spratly και τις διεκδικήσεις της στις γύρω θαλάσσιες περιοχές.
Ο Μαλαισιανός υπουργός τόνισε ότι όλες οι κινεζικές διεκδικήσεις και δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα των νήσων αλλά και των γειτονικών περιοχών θα δημιουργήσει μια «μη ευνοϊκή κατάσταση, ενώ θα αυξήσει την ένταση στο σύνολο της Θάλασσας της Νότιας Κίνας».
Η Κίνα θεωρεί τον εαυτό της κυρίαρχη δύναμη στη Νότια Θάλασσα και αποκλειστικός “δεσπότης” για τα πλούσια σε φυσικούς πόρους κοιτάσματα της περιοχής, γεγονός που προκαλεί τον εκνευρισμό και τη διπλωματική ανησυχία στη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, το Βιετνάμ και την Ταϊβάν.
Οι χώρες αυτές, μέλη της ASEAN, έχουν επίσης αξιώσεις και βλέψεις στα υποθαλάσσια κοιτάσματα της περιοχής. Την εύφλεκτη κατάσταση παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ, η Ινδονησία και η Αυστραλία αφού οι θαλάσσιες περιοχές που αμφισβητούνται είναι περάσματα μεγάλη σημασίας για το διεθνές εμπόριο και τη ναυτιλία τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.