Ξεκινούν οι εκδηλώσεις “Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο”

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις “Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο”

293
Ξεκινούν οι εκδηλώσεις “Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο”

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο, από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φιλοξενεί το βραδινό πρόγραμμα video art προβολών με τον τίτλο Fireflies in the Night Take Wing, σε επιμέλεια των Barbara London, Kαλλιόπης Μηνιουδάκη και Fransesca Pietropaolo και με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον διεθνώς αναγνωρισμένο επιμελητή Robert Storr, Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Yale. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά έργων από περισσότερους από 50 καλλιτέχνες από 29 χώρες, και απευθύνεται στους πολίτες της Αθήνας, της Ελλάδας και ολόκληρου του κόσμου καλωσορίζοντάς τους στο νέο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και αστικό τοπόσημο της Αθήνας.
Μετά τo Fireflies in the Night του περασμένου καλοκαιριού –τρία βράδια αδιάκοπων προβολών βίντεο, από το σούρουπο μέχρι το χάραμα, με επιλογές από τις καλύτερες παραγωγές διεθνώς που προβλήθηκαν σε οθόνες στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος– η φετινή συνέχεια, με τίτλο Fireflies in the Night Take Wing, θα αποτελείται από δέκα ξεχωριστά προγράμματα βίντεο συνδυασμένα σε ωριαίες λούπες που θα προβάλλονται σε δέκα διαφορετικά σημεία σε όλη την έκταση των κτιρίων και των εξωτερικών χώρων του Πάρκου. Επιπλέον, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο καθηλωτικά έργα της Shirin Neshat που θα γεμίσουν τον Πύργο Βιβλίων, επίκεντρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Καθεμία από αυτές τις λούπες συναποτελείται από έργα από μια μεγάλη γκάμα διεθνών καλλιτεχνών – συμπεριλαμβανομένων και Ελλήνων που είναι ενεργοί μέσα στο κοσμοπολίτικο πλαίσιο της σύγχρονης τέχνης.
Σύμφωνα με την αντίληψη του Γάλλου μοντερνιστή ποιητή και κριτικού Charles Baudelaire για τον αστικό περιηγητή –«le flâneur» ο οποίος ανακαλύπτει τα αξιοθαύμαστα της πόλης ανάλογα με την τύχη και τη διάθεσή του– αυτό το διάσπαρτο και πολύμορφο πρόγραμμα μπορεί ο θεατής να το ανακαλύψει με όποια σειρά του ταιριάζει, ενώ οι προβολές σε απομακρυσμένα σημεία ουσιαστικά χαρτογραφούν το ΚΠΙΣΝ για τους επισκέπτες.
Πολλά από τα έργα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχοντας ως στόχο να αναδείξουν το κοσμοπολίτικο πλαίσιο της σύγχρονης τέχνης, και οι προβολές θα πραγματοποιηθούν καθημερινά από τις 00:00 έως τις 04:00 το πρωί, μετά από τις σκηνικές εκδηλώσεις κάθε βραδιάς. Οι θεατές καλούνται να έρθουν «όπως είναι», να χαλαρώσουν και να ακολουθήσουν την περιέργειά τους.
Η ομάδα των επιμελητών έχει επιλέξει διακεκριμένα πρόσφατα δείγματα video art τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από είδη, αισθητικούς κώδικες, τρόπους παραγωγής, και διαχρονικά θέματα. Τα περισσότερα έργα που παρουσιάζονται σχολιάζουν κριτικά την ανθρώπινη ύπαρξη, την ταυτότητα, τη σεξουαλικότητα, την ιστορία και την κοινωνικοπολιτική κατάσταση, με ποικίλους, συχνά ποιητικούς, τρόπους αλλά και διαθέσεις που κυμαίνονται από το σκοτεινά δυσοίωνο μέχρι το χιουμοριστικό και αλέγρο έως και, ενίοτε, το ουτοπικά αισιόδοξο.
Συνυφαίνοντας θεματικά μοτίβα που υπογραμμίζουν την σύλληψη και τις μελλοντικές λειτουργίες του ΚΠΙΣΝ (όπως η μουσική, ο χορός, το αρχείο της γνώσης, το περιβάλλον, κλπ), με κριτικούς στοχασμούς πάνω σε θέματα που απηχούν τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και τον κόσμο, το πρόγραμμα Fireflies in the Night Take Wing, συνδιαλέγεται με τη σημερινή πραγματικότητα ενώ καλωσορίζει στο ΚΠΙΣΝ ως δημόσιο χώρο που εστιάζει στην προώθηση της γνώσης, των τεχνών και του ίδιου του δημόσιου διαλόγου ως εορτασμό της απελευθερωτικής προοπτικής των τεχνών και του πολιτισμού.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των καλλιτεχνών: Marte Aas, Shiva Ahmadi, Βασίλη Μπαλάσκα, Bahar Behbahani, Sylvie Blocher, Pauline Boudry και Renate Lorenz, Luca Buvoli, Paolo Canevari, Seoungho Cho, Μαριάννας Χριστοφίδη, Moyra Davey, Angela Detanico και Rafael Lain, Lili Reynaud-Dewar, Cheryl Donegan, Ninar Esber, Patricia Esquivias, Yang Fudong, Αικατερίνης Γεγησιάν και Fatma Çiftçi, IC-98 (Visa Suonpää και Patrik Söderlund), Μάριον Ιγγλέση, Alfredo Jaar, Ελένης Καμμά, Μιχαήλ Καρίκη, Mary Reid Kelley και Patrick Kelley, Bouchra Khalili, Basim Magdy, Ato Malinda, Τζένης Μαρκέτου, Oscar Muñoz, Luke Murphy, Shirin Neshat, Adrian Paci, Sondra Perry, Liliana Porter, Diana Fonseca Quiñones, Yvonne Rainer, Raqs Media Collective (Jeebesh Bagchi, Monica Narula, και Shuddhabrata Sengupta), Julian Rosefeldt, Tom Sachs, Έρικας Σκούρτη, Michael Smith, Λίνας Θεοδώρου, Στέφανου Τσιβόπουλου, Γιάννη Βαρελά, Erika Vogt, Hu Wei, Monika Weiss, Jane και Louise Wilson, Poka-Yio, Κατερίνας Ζαχαροπούλου, Katarina Zdjelar.
✓ Η συμμετοχή σε ορισμένες εκδηλώσεις, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα γίνεται με δελτία προτεραιότητας. Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο www.SNFCC.org/metamorphosis

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων “Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο”, υπάρχει διαθέσιμο στο http://www.SNFCC.org/metamorphosis/http://www.snfcc.org/countdown/.
Όλες οι εκδηλώσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο, και πραγματοποιούνται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.