Η Βρετανία αντιμέτωπη με μια βαθιά πολιτική κρίση

Η Βρετανία αντιμέτωπη με μια βαθιά πολιτική κρίση

159
Η Βρετανία αντιμέτωπη με μια βαθιά πολιτική κρίση

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας George Osborne, προειδοποίησε σε άρθρο του την περασμένη Τρίτη ότι σε περίπτωση ενός Brexit ο προϋπολογισμός της χώρας θα πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί. Προεξόφλησε επίσης την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος και τις βαθιές περικοπές δαπανών για την άμυνα, την εκπαίδευση και την υγεία. Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη βρίσκεται και αυτό το χρόνο σε αυστηρό “πρόγραμμα λιτότητας” ο υπουργός προειδοποίησε ότι για πρώτη φορά θα γίνουν περικοπές σε κρατικές δαπάνες που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν εξετασθεί.
Ωστόσο 57 βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι οποίοι προέρχονται από το Συντηρητικό Κόμμα, δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και ότι δεν θα υποστηρίξουν τις οποιεσδήποτε περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό της παρούσας κυβέρνησης. Σε μια τέτοια περίπτωση τους επόμενους μήνες η Βρετανία, σύμφωνα με αναλυτές, θα βρεθεί αντιμέτωπη μια βαθιά πολιτική κρίση αφού ήδη ο πρωθυπουργός Ντείβιντ Κάμερον και το κόμμα του στη Βουλή των Κοινοτήτων απολαμβάνουν μια οριακή και εύθραυστη πλειοψηφία.
Σε κοινό άρθρο στην εφημερίδα The Times με τον προκάτοχό του, υπουργό οικονομικών του Εργατικού Κόμματος Alistair Darling, οι δύο ισχυροί άνδρες της βρετανικής οικονομίας προειδοποίησαν ότι ένας προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης θα είναι αναγκαίος μετά το Brexit. Το Brexit θα επιδεινώσει κατά 42.600.000.000 δολάρια ΗΠΑ τον κρατικό ισολογισμό σύμφωνα με την άποψη και των δύο ισχυρών ανδρών της Ντάουνινγκ Στρητ. Οι δύο πολιτικοί ανέλυσαν ότι η έξοδος του Βασιλείου από την ΕΕ θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο οικονομική σοκ και θα βυθίσει το σύνολο της Βρετανίας στην ύφεση. Στα προτεινόμενα μέτρα μετά από ένα ενδεχόμενο Brexit οι δύο πολιτικοί προτείνουν αύξηση κατά 5 % της φορολογίας στα καύσιμα και στο αλκοόλ, μείωση 2,8 δις δολαρίων ΗΠΑ στο δημόσιο συνταξιοδοτικό ταμείο, και ‘χαράτσι’ από 7-10% στο φόρο εισοδήματος.
Ωστόσο οι 57 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος εξέλαβαν ως απειλή την άποψή αυτή και επαναφέρουν αυτές τις μέρες στο τραπέζι των δημοσίων συζητήσεων το πάντα λαοφιλές θέμα της εθνικής κυριαρχίας των Βρετανών και την εστίαση σε ένα νέο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής για θέματα εργασίας και μετανάστευσης, δύο θεμάτων που έχουν κατά την άποψή τους οδηγήσει στο χάος το Λονδίνο και τις κεντρικές μητροπόλεις του νότου

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.