Κινδυνεύει με καταστροφή το πολυφωτογραφημένο «Ναυάγιο» στην Ζάκυνθο

Κινδυνεύει με καταστροφή το πολυφωτογραφημένο «Ναυάγιο» στην Ζάκυνθο

342
Κινδυνεύει με καταστροφή το πολυφωτογραφημένο «Ναυάγιο» στην Ζάκυνθο

Tο κουφάρι του πλοίου «Παναγιώτης», που βρίσκεται στην παραλία του Αγίου Γεωργίου στην Ζάκυνθο, μετέτρεψε μία σχετικά άγνωστη παραλία του νησιού σε μία από τις πλέον γνωστές και πολυφωτογραφημένες παραλίες του κόσμου, η οποία πήρε το όνομα «Ναυάγιο».
Σήμερα, 34 χρόνια μετά την προσάραξή του στην ακτή, με ένα φορτίο τσιγάρων αμφιλεγόμενης νομιμότητας, το τσιγαράδικο «Παναγιώτης» εκπέμπει ένα ισχυρό σήμα SOS προς τις αρμόδιες κρατικές αρχές για να μπορέσει να επιζήσει και να συνεχίσει να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Ζακύνθου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Ζακύνθου μαζί με μία ομάδα καθηγητών από το Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Ζακύνθου και συγκεκριμένα από το Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος πήραν την πρωτοβουλία να διασώσουν το κουφάρι του πλοίου από την ολική καταστροφή, να το συντηρήσουν και να τον παραδώσουν σε καλύτερη κατάσταση στους Έλληνες αλλά και ξένους επισκέπτες του.
Να σημειωθεί ότι το αρχικό πόρισμα της επταμελούς επιστημονικής ομάδας κάνει λόγο για αλλεπάλληλα στρώματα ποικίλων προϊόντων διάβρωσης, σημεία θραύσης, απολεσθέντα τμήματα, ρηγματώσεις, πορώδεις ανοιχτές κοιλότητες και γενικότερα μια συνεχόμενη αποκόλληση τμημάτων.
Στο πόρισμα επίσης αναφέρεται ότι οι ισχυροί άνεμοι, που μεταφέρουν άμμο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τμήμα του πλοίου, έχουν προκαλέσει μηχανική τριβή και φθορά, ενώ η αλατονέφωση έχει διαβρώσει περαιτέρω χημικά την επιφάνεια και τις χρωστικές στο εξωτερικό κέλυφος του πλοίου.

Φωτό: flickr.com/daydreamcatcher2001

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.