Φορολογικοί παράδεισοι τέλος για την Aραβική Xερσόνησο;

Φορολογικοί παράδεισοι τέλος για την Aραβική Xερσόνησο;

153
Φορολογικοί παράδεισοι τέλος για την Aραβική Xερσόνησο;

Το υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να εισαγάγει φόρο εισοδήματος επί του πληθυσμού αποδήμων που διαμένουν στο Βασίλειο, ώστε να χρηματοδοτήσει το, προϋπολογισμού 72 δις. δολαρίων, Εθνικό Σχέδιο Μετασχηματισμού της Εθνικής Οικονομίας.

Ωστόσο, μετά από πολυάριθμα δημοσιεύματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης το Παλάτι στο Ριάντ γρήγορα φάνηκε ότι προσωρινά «υπαναχώρησε». Eκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης επεσήμανε μάλιστα δημοσίως ότι δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε τελεσίδικη απόφαση ως προς τη νέα φορολογική πολιτική της χώρας, καθησυχάζοντας εργαζομένους και αλλοδαπές εταιρείες που έχουν έδρα στο Βασίλειο.

Το γεγονός όμως ότι η φορολογική πολιτική του Παλατιού απασχολεί έντονα τους νέους επικεφαλής των Σαουδαραβικών δημοσίων ταμείων φέρνει συνεπακόλουθα ανησυχία και σε διεθνείς παρατηρητές. Ειδικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι η επανεξέταση των φορολογικών προνομίων που δινόντουσαν μέχρι πρόσφατα, ειδικά σε αλλοδαπούς εργαζομένους αποτελεί σημείο προβληματισμού για τα υπηρεσιακά όργανα που πρέπει να λάβουν άμεσα αποφάσεις και να υποστηρίξουν την αναβίωση της οικονομίας της χώρας. Η αλλαγή όμως του φορολογικού συστήματος της Σαουδικής Αραβίας, τόσο για νομικά όσο και φυσικά πρόσωπα (ημεδαπά και αλλοδαπά), φαίνεται να αποτελεί μια νέα πραγματικότητα η οποία θα επηρεάσει και τα γειτονικά Βασιλεία και Εμιράτα που παρακολουθούν αλλά και ακολουθούν τις πολιτικές πρωτοβουλίες του «ιερού» Βασιλείου.

Στο ίδιο πλαίσιο η κυβέρνηση του Ομάν επιβεβαίωσε ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για να τροποποιήσει τη φορολόγηση σε αλλοεθνείς (expats) που διαμένουν στο Σουλτανάτο και δεν ενδέχεται να επανεξετάσει το φόρο εισοδήματος για τους αλλοδαπούς κατοίκους. Το υπουργείο Εργασίας του Σουλτανάτου επιβεβαίωσε μάλιστα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το Παλάτι στο Μασκάτ δεν έχει άμεσα σχέδια για την επιβολή ενός τέτοιου μέτρου και προσέθεσε ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου ίσως οδηγήσει σε βάθος χρόνου στην όποια εισαγωγή νέων φόρων που θα αφορούν όμως το σύνολο του πληθυσμού. Οι Μονάρχες του Κόλπου προσπαθούν να εμποδίσουν οποιοδήποτε πανικό στους χιλιάδες αλλοδαπούς που εργάζονται στις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του εργατικού δυναμικού τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.