Το πρώτο φορτίο LNG φτάνει αρχές Ιουλίου στο νέο τερματικό σταθμό της...

Το πρώτο φορτίο LNG φτάνει αρχές Ιουλίου στο νέο τερματικό σταθμό της Δουνκέρκης

174
Το πρώτο φορτίο LNG φτάνει αρχές Ιουλίου στο νέο τερματικό σταθμό της Δουνκέρκης

Η Δουνκέρκη απέκτησε πρόσφατα ένα νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το κόστος κατασκευής του οποίου άγγιξε το 1 δις ευρώ. Στις αρχές Ιουλίου και συγκεκριμένα μεταξύ 4 και 8 του μήνα έχει προγραμματιστεί να φτάσει στην Δουνκέρκη το πρώτο φορτίο LNG.
Αρχικώς το πρώτο φορτίο αναμενόταν να φτάσει στα τέλη Ιουνίου, αλλά οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Γαλλία φαίνεται πως οδήγησαν σε μετάθεση της ημερομηνίας άφιξης του φορτίου κατά λίγες ημέρες αργότερα. Βέβαια, η διοίκηση του τερματικού σταθμού σε ανακοίνωσή της απέδωσε την αλλαγή ημερομηνίας σε τεχνικούς λόγους, υποστηρίζοντας ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε διυλιστήρια και μεταφορές δεν είναι ο λόγος της καθυστέρησης και πως ο λιμένας της Δουνκέρκης λειτουργεί ομαλά.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει δοκιμές για να εξακριβωθεί η καλή λειτουργία του τερματικού σταθμού με φορτία υγρού αζώτου και προπανίου, αλλά χρειάζεται να διεξαχθούν δοκιμές και με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ο λόγος είναι να εξεταστούν όλες οι τεχνικές παράμετροι που αφορούν στην διαδικασία ψύξης του LNG σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και σε ατμοσφαιρική πίεση με στόχο την σωστή αποθήκευση και μεταφορά σε ειδικές κρυογενικές δεξαμενές.
Η διοίκηση του τερματικού σταθμού της Δουνκέρκης προς το παρόν δεν έχει ανακοινώσει ποια εταιρεία θα παραδώσει το φορτίο αλλά ούτε από ποια χώρα αυτό θα έρθει.
Αυτή η δυστοκία στην ενημέρωση ίσως σχετίζεται με τις επίσημες δηλώσεις από την Σεγκολέν Ρουαγιάλ, την Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Γαλλίας, η οποία πριν από μερικές ημέρες είχε δηλώσει ότι θα επιδιώξει να βρει «νόμιμο τρόπο» για να απαγορευθεί η εισαγωγή στην Γαλλία φορτίων LNG, τα οποία θα προέρχονται από σχιστολιθικό αέριο – shale gas.
Βέβαια, σε μία τέτοια εξέλιξη ωφελημένος θα είναι ο τερματικός σταθμός LNG στο Zeebrugge του Βελγίου, όπου θα εισάγεται σχιστολιθικό αέριο από τις ΗΠΑ και θα προωθείται στην γαλλική αγορά.

Φωτό: en.dunkerquelng.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.