H Statoil και Rosneft σε νέα συνεργασία

H Statoil και Rosneft σε νέα συνεργασία

103
H Statoil και Rosneft σε νέα συνεργασία

Παρά εξαιρετικά δυσχερή θέση που βρίσκονται πληθώρα εταιρειών στον τομέα της ενέργειας, η Νορβηγική Statoil και η Ρωσική Rosneft ανακοίνωσαν πως ξεκίνησαν την εξόρυξη πετρελαίου σε κοιτάσματα στην Οχοτσκική θάλασσα.
Πιο συγκεκριμένα, οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει Η.Π.Α. και Ε.Ε. σε Ρωσία περιορίζουν την ανάμειξη ξένων εταιρειών σε υπεράκτιες επενδύσεις – παρόλα αυτά το συγκεκριμένα εγχείρημα πραγματοποιείται σε βάθη μικρότερα από 500 πόδια και είναι Νότια του Αρκτικού κύκλου, εξασφαλίζοντας έτσι την νομιμότητα του μέσα στο κλίμα των Δυτικών κυρώσεων.
Οι προαναφερόμενες κυρώσεις, οι οποίες τέθηκαν ως αντίποινα για την εμπλοκή της στην Ουκρανία, έχουν αποδυναμώσει τον παλαιά κραταιό τομέα ενέργειας της χώρας και έχουν φέρει σε ένα τέλμα δεκάδες ενεργειακές επενδύσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η παύση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στην Θάλασσα του Κάρα και στην Σαχαλίνη καθώς και το γεγονός ότι η Ρωσία αδυνατεί να προχωρήσει σε ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στην Αρκτική λόγω ελλείψεως εξοπλισμού και τεχνολογίας που κατά κύριο λόγο κατέχει η Δύση.
Αξίζει να αναφερθεί πως η Rosneft είναι η μοναδική εταιρεία πετρελαιοειδών που συνεχίζει δυναμικά στον «στίβο» για την ανακάλυψη υπεράκτιων νέων κοιτασμάτων, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Igor Sechin, και σκοπεύει να συνεχίσει στο μέλλον παρά τις δύσκολες συνθήκες στην αγορά πετρελαίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.