Η γαλλική DCNS παραδίδει το πρώτο ελικοπτεροφόρο τύπου Mistral στο αιγυπτιακό Ναυτικό

Η γαλλική DCNS παραδίδει το πρώτο ελικοπτεροφόρο τύπου Mistral στο αιγυπτιακό Ναυτικό

474
Η γαλλική DCNS παραδίδει το πρώτο ελικοπτεροφόρο τύπου Mistral στο αιγυπτιακό Ναυτικό

Το περασμένο φθινόπωρο ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι επισκέφτηκε το Παρίσι και υπέγραψε μία σημαντική συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Γαλλίας – Αιγύπτου, τα πρώτα απτά δείγματα της οποίας εμφανίζονται τώρα με τα γαλλικά κρατικά ναυπηγεία DCNS να παραδίδουν το πρώτο τύπου Mistral ελικοπτεροφόρο στο αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό.
Η τελετή παράδοσης, με την παρουσία εκπροσώπων της στρατιωτικής ηγεσίας Γαλλίας και Αιγύπτου πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία Saint-Nazaire με αλλαγή της σημαίας και του ονόματος του πλοίου σε «Gamal Abdel Nasser». Το πλοίο προτού αναχωρήσει για την Αίγυπτο θα συμμετέχει σε κοινές ασκήσεις με το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ Αιγύπτιοι αξιωματικοί βρίσκονταν ήδη από τον Φεβρουάριο στην Γαλλία για να εξοικειωθούν με τα λειτουργικά συστήματα του πλοίου.
Το συγκεκριμένο ελικοπτεροφόρο επρόκειτο να παραδοθεί στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, αλλά λόγω του ευρωπαϊκού εμπάργκο στη Ρωσία εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας, η παράδοση ακυρώθηκε τον Αύγουστο του 2015. Μάλιστα η ακύρωση είχε ως αποτέλεσμα να πληρώσει η Γαλλία στην Ρωσία μία αποζημίωση ύψους $1 δις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2020 γαλλικά κρατικά ναυπηγεία DCNS θα πρέπει να παραδώσουν στο Πολεμικό Ναυτικό της Αιγύπτου συνολικά δύο ελικοπτεροφόρα πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων, τύπου Mistral, δύο φρεγάτες FREMM και τέσσερις κορβέτες Gowind, εκ των οποίων οι τρεις θα κατασκευαστούν στην Αλεξάνδρεια.

Φωτό: flickr.com/ Wilson Hum

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.