H Νορβηγία αναμένει σταδιακή άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα $60 το...

H Νορβηγία αναμένει σταδιακή άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα $60 το βαρέλι

80
H Νορβηγία αναμένει σταδιακή άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα $60 το βαρέλι

Παραμένει ζητούμενο για τη νορβηγική οικονομία, όπως τονίστηκε από επίσημα κυβερνητικά χείλη, μία νέα αναπτυξιακή δυναμική, παρά το γεγονός ότι η αγορά του αργού πετρελαίου εμφανίζει τον τελευταίο καιρό σημάδια βελτίωσης.
Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής της χώρας, «η ύφεση στη νορβηγική πετρελαϊκή βιομηχανία συνεχίζεται, παρά την αισθητή αύξηση των τιμών του πετρελαίου από το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο είχαν βρεθεί τον Ιανουάριο του 2016».
Οι τιμές του αργού πετρελαίου βρίσκονται λίγο πιο πάνω από τα επίπεδα των $50 ανά βαρέλι (Brent Crude Oil, $50,04), έχοντας καταγράψει σημαντική άνοδο σε σχέση με τις αρχές του χρόνου, που αγγίζει το 80%. Η ανάκαμψη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου έρχεται ως επακόλουθο της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, μολονότι αυτή χαρακτηρίζεται από βραδύ ρυθμό. Και σίγουρα, επισημαίνουν νορβηγικές κυβερνητικές πηγές, θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι η τιμή του πετρελαίου να επανακτήσει τα επίπεδα στα οποία είχε φτάσει το 2012, των $109,45.
H Στατιστική Αρχή της Νορβηγίας σε έκθεσή της σημειώνει ότι η ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο άρχισε να φθίνει από τα τέλη, περίπου, του 2013, οδηγώντας σε ύφεση και τις τιμές του αργού πετρελαίου. Αυτή η εξέλιξη επηρέασε άμεσα και αρνητικά τη νορβηγική οικονομία, η οποία βασίζεται κυρίως στα έσοδα από την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Και μπορεί κατά το 2015 η νορβηγική οικονομία να κατέγραψε το 2015 ρυθμό ανάπτυξης 1%, φέτος όμως αναμένεται να εισέλθει σε αρνητικούς ρυθμούς. Κάτι που αποδίδεται στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου αλλά και στη σημαντική μείωση των επενδύσεων σε νέες αλλά και σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις σε όλη την πετρελαϊκή βιομηχανία. Και αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Όσλο, αναμένεται άμεσα να πλήξει και άλλους κλάδους της οικονομίας.
Παρ’ όλ’ αυτά εκφράζεται μέσα από την έκθεση της Στατιστικής Αρχής της Νορβηγίας η αισιοδοξία ότι μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει μία αύξηση τις τιμής του πετρελαίου προς τα 60 δολάρια, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει προς θετική κατεύθυνση και τη νορβηγική οικονομία.

Φωτό: flickr.com/ Yeahgoods/Statoil

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.