Εξαπάτηση του αμερικανικού fund Oaktree από πρώην στελέχη της γερμανικής ναυτιλιακής Beluga

Εξαπάτηση του αμερικανικού fund Oaktree από πρώην στελέχη της γερμανικής ναυτιλιακής Beluga

382
Εξαπάτηση του αμερικανικού fund Oaktree από πρώην στελέχη της γερμανικής ναυτιλιακής Beluga

Η γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία «Beluga-Reederei» βρίσκεται εν αναμονή -μετά από αρκετά χρόνια- της τελικής απόφασης του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Βρέμης σχετικά με το αίτημα πτώχευσης που έχει καταθέσει. Όμως, την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Ένα από τα κορυφαία διευθυντικά στελέχη του αμερικανικού επενδυτικού fund, που είχε επενδύσει στην γερμανική ναυτιλιακή, κατέθεσε για πρώτη φορά ως μάρτυρας στην υπόθεση.
Ο διευθυντής της Oaktree στην Γερμανία Hermann Dambach ανέφερε στους δικαστές που εξετάζουν το αίτημα της «Beluga-Reederei» ότι όταν το επενδυτικό ταμείο που εκπροσωπεί αποφάσισε να επενδύσει κεφάλαια στην εταιρεία, είχε πειστεί ότι η απόδοση που θα είχε θα άγγιζε σε ετήσια βάση μεγέθη της τάξης του 20%. Ενώ τόσο το επενδυτικό ταμείο θεωρούσε ότι με τα κεφάλαιά του θα έδινε στη ναυτιλιακή εταιρεία την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση ώστε αυτή να ανταπεξέλθει επιτυχώς στον διεθνή ανταγωνισμό. Όμως, μετά από μία περίοδο πέντε περίπου ετών το επενδυτικό ταμείο εξέφρασε την επιθυμία του για αποχώρηση από την εταιρεία. Και ο λόγος φαίνεται ότι ήταν η κακή οικονομική κατάσταση της εταιρείας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, το τότε αφεντικό της ναυτιλιακής εταιρείας Niels Stolberg επέμενε στην είσοδο της Oaktree στην εταιρεία (2010), υποστηρίζοντας ότι έτσι διασφαλιζόταν η κεφαλαιακή επάρκεια της εταιρείας. Ωστόσο, φαίνεται, ότι τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίαζε στο επενδυτικό ταμείο ο Niels Stolberg ήταν σε μεγάλο βαθμό εικονικά και με πολλές παρατυπίες, κυρίως στα στοιχεία που αφορούσαν στα οικονομικά στοιχεία και τις αποτιμήσεις των νέων ναυπηγήσεων αλλά και στο πραγματικό κόστος της προμήθειας και αποθήκευσης καυσίμων.
Κατά την ακροαματική διαδικασία ο 51χρονος διευθυντής της Oaktree στην Γερμανία δήλωσε ότι όταν η εταιρεία του εισήλθε με κεφάλαια στην «Beluga-Reederei» και παρά την ενδελεχή εξέταση των οικονομικών της στοιχείων, δεν βρέθηκε κάτι που να προκαλεί ανησυχία. «Όμως, εάν γνωρίζαμε την πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας, το σίγουρο είναι πως δεν θα επενδύαμε τα κεφάλαιά μας σε αυτήν».
Έχει ενδιαφέρον ότι τα στελέχη της Oaktree αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά με τα οικονομικά και λογιστικά στοιχεία της γερμανικής ναυτιλιακής μέσω ενός πληροφοριοδότη, το όνομα του οποίου παραμένει κρυφό.
Η Oaktree είχε επενδύσει στην «Beluga-Reederei» με ένα συνολικό ποσό 175 εκατομμυρίων ευρώ, χορήγησε αρκετά δάνεια, ενώ για την αγορά του 37,5 % των μετοχών της εταιρείας προσέφερε 9,5 εκατομμύρια ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η Oaktree ως μεγαλομέτοχος στην γερμανική ναυτιλιακή, και μετά από καταγγελίας περί απάτης εις βάρος της προχώρησε σε απομάκρυνση του τότε διευθυντή της ναυτιλιακής Stolberg, ενώ λίγο αργότερα η εταιρεία πτώχευσε, μία όμως διαδικασία που ακόμα «τρέχει» στα δικαστήρια .
Πλέον, ο Stolberg μαζί με ακόμα τρία μεγαλοστελέχη της εταιρείας κατηγορούνται για απάτη, υπεξαίρεση και ψευδή λογιστικά στοιχεία.
Η «Beluga-Reederei», να σημειωθεί, ότι ήταν μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες, με προσωπικό σχεδόν 1.600 άτομα.

Φωτό: http://www.weser-kurier.de/

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.