Περαιτέρω αύξηση των τιμών εν όψει των καταθέσεων των προϋπολογισμών και την...

Περαιτέρω αύξηση των τιμών εν όψει των καταθέσεων των προϋπολογισμών και την έναρξη των μουσώνων

98
Περαιτέρω αύξηση των τιμών εν όψει των καταθέσεων των προϋπολογισμών και την έναρξη των μουσώνων

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. SA

Η μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος συνεχίστηκε και την προηγούμενη εβδομάδα, με τις τιμές να διορθώνουν περαιτέρω, εν όψει των καλοκαιρινών αργιών του Ramadan, των καταθέσεων των νέων προϋπολογισμών και την έναρξη των μουσώνων.
Στην παρούσα φάση, το ενδιαφέρον των Cash Buyers είναι να καταφέρουν να «προωθήσουν» το ήδη αγορασμένο σε υψηλές τιμές τονάζ στους End Buyers όσο πιο γρήγορα γίνεται καθώς οι τιμές είναι σε πτωτική τάση και οσονούπω θα αρχίσει και πάλι το γνωστό παιχνίδι των επαναδιαπραγματεύσεων.
Στην Ινδία, η υποτίμηση της ρουπίας στις 67,5 περίπου προς το δολάριο, σε συνδυασμό με την πτώση των εγχώριων τιμών του σιδήρου και την άρνηση των Τραπεζών να εκδώσουν L/Cs, έχει μειώσει σημαντικά το αγοραστικό ενδιαφέρον των End Buyers. Η μόνη εξαίρεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους End Buyers είναι οι περιπτώσεις όπου οι Cash Buyers υπό το φόβο περαιτέρω υποχώρησης των τιμών είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν στις τρέχουσες τιμές με ζημία, καθώς είχαν αγοράσει στο παρελθόν σε υψηλότερες τιμές.
Το Μπαγκλαντές, κινείται με 2 ταχύτητες, καθώς υπάρχουν ορισμένοι End Buyers οι οποίοι μετά την πτώση των τιμών του σιδήρου στην Κίνα και στην Ινδία απέχουν από την αγορά, ενώ από την άλλη υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν όσο περισσότερο τονάζ μπορούν μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού στις 2 Ιουνίου.
Το Πακιστάν, συνεχίζει και απέχει από την αγορά, καθώς φήμες κάνουν λόγο ότι η κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στις 3 Ιουνίου θα έχει αρνητικές εξελίξεις για τον τομέα των διαλύσεων, επιβολή πρόσθετης φορολογίας, αλλά από την άλλη το θετικό είναι ότι θα παραμείνουν οι δασμοί στις εισαγωγές σιδήρου από την Κίνα.
Στην Κίνα, η οποία συνεχίζει και απέχει από την αγορά, καθώς μέχρι το τέλος του 2017 θα υφίσταται το πρόγραμμα των επιδοτήσεων για τις κρατικές εταιρείες.
Ο συνολικός αριθμός των διαλύσεων την τελευταία εβδομάδα ήτανε 1,112,529 DWT περίπου, εκ των οποίων το 60% (667,157 DWT) ήτανε πλοία ξηρού φορτίου, το 4% (38,746 DWT) δεξαμενόπλοια, και το 36% (406,626 DWT) Containers.
Οι τιμές για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια κυμάνθηκαν ως εξής:
✏ Ινδία: Από $ 260 – $ 290 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.
✏ Πακιστάν: Από $ 265 – $ 295 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.
✏ Μπαγκλαντές: Από $ 270 – $ 300 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα
✏ Κίνα: Από $ 150 – $ 160 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.