Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες ετοιμάζονται για μια μακρά περίοδο λιτότητας

Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες ετοιμάζονται για μια μακρά περίοδο λιτότητας

260
Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες ετοιμάζονται για μια μακρά περίοδο λιτότητας

Χιλιάδες πλέον απολύσεις αναφέρονται σε όλα τα κράτη της αραβικής χερσονήσου και ειδικά σε κρατικές εταιρείες των εμιράτων του Abu Dhabi και του Κατάρ και των Βασιλείων του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες ετοιμάζονται για μια μακρά περίοδο λιτότητας, αφού οι χαμηλές τιμές του αργού πετρελαίου θα πιέσουν περαιτέρω τις οικονομίες τους σε συρρίκνωση.
Από τα μέσα του 2015, τα σημαντικότερα Εμιράτα στον αραβικό κόλπο, αλλά και η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ προσπαθούν να μειώσουν τις κρατικές δαπάνες τους περικόπτοντας σημαντικά έργα υποδομής και κατασκευής αλλά και προβαίνοντας σε μείωση των ενεργειακών επιδοτήσεων που παρείχαν μέχρι πρόσφατα σε όλους τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις. Ορισμένες μάλιστα τοπικές κυβερνήσεις ανακοίνωσαν ήδη ότι θα μειώσουν άμεσα το προσωπικό στις δημόσιες επιχειρήσεις που ελέγχουν, προσπαθώντας να περισώσουν τα οικονομικά αποτελέσματά τους εάν και εφόσον οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια. Στο Κατάρ, η Qatar Petroleum και η Qatar Rail επίσης σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ φαίνεται να συνεχίζουν να απολύουν προσωπικό από το προηγούμενο έτος. Οι κρατικές επιχειρήσεις σε άλλα κράτη, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ομάν αναζητούν τρόπους για να μειώσουν το κόστος τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφύγει σε σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας.
Η National Oil Co του Αμπού Ντάμπι (ADNOC), με περίπου 55.000 προσωπικό, έχει ήδη απολύσει εκατοντάδες εργαζομένους κατά τους τελευταίους μήνες ενώ διαφαίνεται ότι θα μειώσει το προσωπικό της κατά τουλάχιστον 5.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2016, σύμφωνα με το Reuters.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.