H Total αισιοδοξεί για την τιμή του πετρελαίου, απαισιοδοξεί για την τιμή...

H Total αισιοδοξεί για την τιμή του πετρελαίου, απαισιοδοξεί για την τιμή του φυσικού αερίου

111
H Total αισιοδοξεί για την τιμή του πετρελαίου, απαισιοδοξεί για την τιμή του φυσικού αερίου

O Patrick Pouyanne, o διευθύνων σύμβουλος της Total, κατά την διάρκεια των εγκαινίων μίας νέας εγκατάστασης εξόρυξης φυσικού αερίου στα νησιά Σέτλαντ, δήλωσε ότι η εταιρεία του θα συνεχίσει να επενδύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι σε κάθε περίπτωση η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Βόρεια Θάλασσα έχει μέλλον.
Το ενδιαφέρον στις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Total έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτές γίνονται ενώ έχουν ήδη χαθεί περίπου 65.000 θέσεις εργασίας στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βόρειας Θάλασσας και ενώ υπάρχει ο φόβος ότι πολλά από τα ήδη ανακοινωθέντα επενδυτικά προγράμματα δεν θα υλοποιηθούν ποτέ.
Μάλιστα, το θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βρετανίας «Oil & Gas UK» σε πρόσφατη έκθεσή του σημειώνει ότι οι επενδύσεις σε νέες ή υπάρχουσες υπεράκτιες εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και αερίου μπορεί να αγγίξουν το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου λιρών, όταν ο μέσος όρος των επενδύσεων τα τελευταία χρόνια άγγιζε το υψηλό των £8 δισεκατομμυρίων.
Βέβαια, από την πλευρά του ο Patrick Pouyanne σημειώνει ότι «έτσι λειτουργεί η αγορά, με ανόδους και καθόδους» και πως στην Total είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα, όπως αυτά είχαν σχεδιαστεί θα προηγούμενα χρόνια.
Σε ό,τι αφορά την τιμή του πετρελαίου ο διευθύνων σύμβουλος της Total υποστηρίζει ότι η αγορά έκανε λάθος όταν πίστεψε πριν λίγα χρόνια πως η τιμή των 100 δολαρίων ανά βαρέλι αργού αποτελούσε ένα είδος «τιμής βάσης», κάτω από την οποία το βαρέλι δεν θα έπεφτε. Αλλά σε κάθε περίπτωση, τονίζει, «η τιμή του πετρελαίου δεν πρόκειται ποτέ να παραμείνει σταθερή. Πάντοτε θα καταγράφει υψηλά και χαμηλά».
Από την άλλη, για την τιμή του φυσικού αερίου, ο Patrick Pouyanne υποστηρίζει ότι εκεί το μέλλον αναμένεται να είναι δύσκολο, με την τιμή του αερίου να υποχωρεί σημαντικά. Αυτήν την εξέλιξη την αποδίδει στις μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που θα κατακλύσουν τις αγορές, προερχόμενες κυρίες από τις ΗΠΑ.

Φωτό: www.total.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.