«Ειρήνη» και «Αθήνα»: Δύο νέα διασωστικά σκάφη στο δυναμικό της Ελληνικής Ομάδας...

«Ειρήνη» και «Αθήνα»: Δύο νέα διασωστικά σκάφη στο δυναμικό της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

215
«Ειρήνη» και «Αθήνα»: Δύο νέα διασωστικά σκάφη στο δυναμικό της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

Δύο νέα διασωστικά σκάφη με τα ονόματα «Ειρήνη» και «Αθηνά» εντάχθηκαν στον δυναμικό στόλο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), ενισχύοντας έτσι σε σημαντικό βαθμό την επιχειρησιακή ικανότητα της οργάνωσης σε επίπεδο επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα. Τα δύο σκάφη, που δώρισε στην ΕΟΔ η Ολλανδική Βασιλική Ένωση Διάσωσης, KNRM,  έχουν έδρα την νεοσύστατη Βάση Ετοιμότητας της ΕΟΔ στη Χίο και πρόκειται να επιχειρούν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νησιού, επικουρικά πάντα στο έργο του Λιμενικού Σώματος.
Η τελετή παράδοσης και ονοματοδοσίας των δύο σκαφών πραγματοποιήθηκε στη Χίο  μέσα σε εορταστικό κλίμα και με την παρουσία σημαντικών προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων ο Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα, κ. Caspar Veldkamp, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος, Ιδρυτής του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», κ. Ευθύμιος Ε. Μητρόπουλος, οι κ. Udo Helge Fox και Bruce Reid, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής, αντίστοιχα, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης (IMRF), ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Νότης Μηταράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Σταμάτιος Κάρμαντζης, ο Δήμαρχος Χίου, κ. Μανώλης Βουρνούς, εκπρόσωποι οργανώσεων – μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης και πλήθος κόσμου. «Νονές» των σκαφών ήταν η κ. Anne Veldkamp, σύζυγος του Πρέσβη της Ολλανδίας στην Ελλάδα, που βάφτισε το σκάφος «Ειρήνη» και η κ. Chantal Ε. Μητροπούλου, σύζυγος του κ. Ευθύμιου Ε. Μητρόπουλου, η οποία ονομάτισε το σκάφος «Αθηνά», ακολουθώντας μάλιστα την Ολλανδική παράδοση που θέλει τις «νονές» να αποκαλύπτουν το όνομα κόβοντας με ένα μικρό τσεκούρι το σχοινί που συγκρατεί το κάλυμμα. Τον αγιασμό ευλόγησε ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών, Οινουσσών και Καρδαμύλων, κ.κ. Μάρκος.
Δίνοντας ένα δυνατό μήνυμα ενότητας και συνεργασίας, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, τα δύο διασωστικά σκάφη της Σουηδικής οργάνωσης SSRS που επιχειρούν στη Σάμο, όπως επίσης και το γερμανικό σκάφος MINDEN που συμμετέχει σε  επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Λέσβο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.