Η Νορβηγία κυρίαρχη στις διεθνείς αγορές προϊόντων αλιείας

Η Νορβηγία κυρίαρχη στις διεθνείς αγορές προϊόντων αλιείας

83
Η Νορβηγία κυρίαρχη στις διεθνείς αγορές προϊόντων αλιείας

Η Νορβηγία εξήγαγε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που σε σύγκριση με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2015 σηματοδοτεί αύξηση κατά 22%. Έχει ενδιαφέρον, ότι μόνο κατά τον μήνα Μάρτιο η αξία των εξαγωγών ειδών αλιείας άγγιξε τα σχεδόν 800 εκατομμύρια ευρώ, 110 εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του περσινού έτους (+14%).
Το κύριο εξαγώγιμο αλιευτικό προϊόν της Νορβηγίας είναι ο σολομός, με κύριες χώρες προώθησής του να είναι η Πολωνία και η Γαλλία (αύξηση σε σχέση με το 2015 κατά 21%).
Το δεύτερο πιο σημαντικό προϊόν είναι η πέστροφα, με τις ποσότητες που εξήχθησαν από την χώρα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 να καταγράψουν αύξηση κατά 99%. Κύριες χώρες εξαγωγής υπήρξαν οι: Λευκορωσία και Πολωνία.
Άλλα κύρια προϊόντα εξαγωγής ήταν ο νωπός γάδος (αύξηση εξαγωγών κατά 22%), ο κατεψυγμένος μπακαλιάρος (αύξηση 59%) και ο κατεψυγμένος γάδος (αύξηση 14%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση στις νορβηγικές εξαγωγές θα πρέπει να αποδοθεί στη μεγάλη ζήτηση που υπήρξε στις εξωτερικές αγορές λόγω των εορτών του Πάσχα, ενώ μεγάλη είναι η ζήτηση που καταγράφεται -ήδη από τα τέλη του 2015- από τις αγορές της Ασίας αλλά και των ΗΠΑ.

Φωτό: flickr.com/Tom Turner

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.