Eπίθεση ενόπλων δέχτηκαν οι εγκαταστάσεις της Chevron στον ποταμό Νίγηρα

Eπίθεση ενόπλων δέχτηκαν οι εγκαταστάσεις της Chevron στον ποταμό Νίγηρα

81
Eπίθεση ενόπλων δέχτηκαν οι εγκαταστάσεις της Chevron στον ποταμό Νίγηρα

Στη Νιγηρία έκανε την εμφάνισή της μία νέα στρατιωτική ομάδα, η «Niger Delta Avengers» που έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε μία σειρά από επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα, στην περίπτωση που αυτές δεν αποφασίσουν εντός δύο εβδομάδων την παύση των δραστηριοτήτων τους στη συγκεκριμένη περιοχή.
Μάλιστα, την Παρασκευή 13 Μαΐου σημειώθηκε έκρηξη σε πηγάδι άντλησης πετρελαίου της Chevron στην περιοχή του Warri, ενώ είχε προηγηθεί μία σειρά ένοπλων επιθέσεων στις εγκαταστάσεις της, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Niger Delta Avengers.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Νιγηρίας έχουν κινηθεί δραστικά με στόχο την εξάλειψη αυτής της νέας τρομοκρατικής απειλής και καθώς προκύπτει από τα όσα μεταδίδουν τα τοπικά ειδησεογραφικά μέσα, έχουν ήδη συλληφθεί πρόσωπα που εμπλέκονται στις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Chevron.
Βέβαια, οι απειλές της ένοπλης ομάδας Niger Delta Avengers για νέες επιθέσεις έχουν θορυβήσει και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες, με την Royal Dutch Shell να αποφασίζει και να προχωρά στην εκκένωση των εγκαταστάσεών της στο Δέλτα του Νίγηρα από το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της.
Η εκκένωση των εγκαταστάσεων της Shell στην περιοχή Eja OML 79, από όπου παράγονται ημερησίως 90.000 βαρέλια πετρελαίου, πραγματοποιήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο (14-15 Μαΐου), με τη χρήση τριών ελικοπτέρων με τα οποία απομακρύνθηκαν 98 εργαζόμενοι.
Να σημειωθεί ότι στην απόφαση του Νιγηριανού προέδρου Muhammadu Buhari για κινητοποίηση κάθε διαθέσιμης στρατιωτικής δύναμης προς αντιμετώπιση των τρομοκρατών, οι τελευταίοι δηλώνουν ανυποχώρητοι στην απόφασή τους να υλοποιήσουν τις απειλές τους εάν η κυβέρνηση δεν σταματήσει την περιθωριοποίηση της περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα και δεν θελήσει να απολαμβάνουν και οι κάτοικοι της περιοχής τα οφέλη από τα πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα του ποταμού.

Φωτό: flickr.com/Scoop Nigeria

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.