Μήλον της έριδος η ευρωπαϊκή αγορά LNG μεταξύ Νορβηγίας, Ρωσίας και ΗΠΑ

Μήλον της έριδος η ευρωπαϊκή αγορά LNG μεταξύ Νορβηγίας, Ρωσίας και ΗΠΑ

104
Μήλον της έριδος η ευρωπαϊκή αγορά LNG μεταξύ Νορβηγίας, Ρωσίας και ΗΠΑ

Ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Statoil Tor Martin Anfinnsen, κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου «Flame Conference» στο Άμστερνταμ, δήλωσε ότι το νορβηγικό φυσικό αέριο θα παραμείνει ανταγωνιστικό για την ευρωπαϊκή αγορά και σε τιμές ακόμα πιο χαμηλές σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Ετησίως, η Νορβηγία παράγει προς εξαγωγή μία ποσότητα της τάξης των 105 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, ποσότητα που μπορεί να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα για τουλάχιστον δέκα ακόμα έτη.
Βέβαια, για να μπορέσει η Νορβηγία να εξασφαλίσει ότι η παραγωγή της θα πωλείται στις ευρωπαϊκές αγορές θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση διατήρησης της τιμής του φυσικού αερίου σε άκρως ανταγωνιστικά επίπεδα, με δεδομένο ότι πλέον έχει να αντιμετωπίσει και τον έντονο ανταγωνισμό -κατ’ άλλους απειλή- από το ρωσικό αλλά και το αμερικάνικο φυσικό αέριο.
Μάλιστα, ήδη από εφέτος έχουν ξεκινήσει οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις εξαγωγικές εγκαταστάσεις Sabine Pass LNG, στη Λουϊζιάνα, προκαλώντας έναν πόλεμο τιμών που θα μπορούσε να πλήξει τα έσοδα της Νορβηγίας.
Από την άλλη το νορβηγικό αέριο δέχεται και τον έντονο ανταγωνισμό από το αέριο που εξάγει προς την Ευρώπη ο ρωσικός γίγαντας Gazprom. Με τον τελευταίο να επιδιώκει με κάθε τρόπο να διατηρήσει το υπάρχον του μερίδιο αλλά και να το διευρύνει στην αγορά της Ευρώπης.
Βέβαια, η Gazprom έχει να αντιμετωπίσει και την απειλή από άλλους ρωσικούς παίκτες, όπως την Rosneft, την Novatek, ή την Lukoil που έχουν διεκδικήσει και λάβει μερίδιο αγοράς στην εσωτερική αγορά της Ρωσίας, στην οποία άλλοτε μονοπωλιακά κυρίαρχη ήταν η Gazprom. Όμως ακόμα η Gazprom παραμένει άκρως ανταγωνιστική σε ό,τι αφορά τις τιμές της στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι δεν υποχρεούται σε εξαγωγικούς δασμούς.

Φωτό: fickr.com/greg westfall

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.