Δύο νέα υπερ-υπουργεία δημιουργεί ο βασιλιάς Salman bin Abdulaziz

Δύο νέα υπερ-υπουργεία δημιουργεί ο βασιλιάς Salman bin Abdulaziz

239
Δύο νέα υπερ-υπουργεία δημιουργεί ο βασιλιάς Salman bin Abdulaziz

Πέντε νέα μέλη του βασιλικού υπουργικού συμβουλίου ορκίστηκαν τη Δευτέρα μετά από επιθυμία του βασιλιά Salman bin Abdulaziz για να προχωρήσουν σε έναν ανατρεπτικό ανασχηματισμό του -μέχρι πρόσφατα- κραταιού υπουργικού συμβουλίου.
Με την απόφαση του βασιλιά δημιουργείται για πρώτη φορά ένα νέο υπερ- υπουργείο Ενέργειας, Βιομηχανίας και Φυσικών Πόρων με επικεφαλής τον Khaled al – Falih, πρόεδρο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco. Το νέο υπερ-υπουργείο θα φέρει πιο κοντά επενδυτές και κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των υποδομών αλλά και την επέκταση της βιομηχανίας της χώρας σε συναφείς δραστηριότητες και επικουρικές ανάγκες.
Ο ανασχηματισμός περιλαμβάνονται επίσης το διορισμό ενός έμπειρου τεχνοκράτη, του Ahmed al- Kholifey, ως νέου κυβερνήτη της Βασιλικής Νομισματικής Υπηρεσίας αλλά και ενός νέου υπερ- υπουργείου Εμπορίου Επενδύσεων που θα δώσει έμφαση σε νέες μορφές επενδύσεων αλλά και προσέλκυση νέων σε νέους τομείς εμπορίου και παραγωγής. Επίσης τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της χώρας συγχωνεύονται σε ένα ενιαίο υπουργείο.
Ο βασιλιάς έχει ήδη ανακοινώσει το σχέδιο Saudi Vision 2030 όπου πλέον η χώρα θα ευδοκιμεί χωρίς να στρουθοκαμηλίζει και χωρίς να εξαρτάται αποκλειστικά από την εκμετάλλευση του μαύρου χρυσού. Διεθνείς αναλυτές και παρατηρητές εκτιμούν ότι οι νέες κινήσεις- ματ του βασιλικού θρόνου και του βασιλικού Συμβουλίου όπου συμμετέχουν όλοι οι υιού και απόγονοι του βασιλιά Abdulaziz θα αλλάξουν ριζικά τις ισορροπίες στην περιοχή ενώ η αναμόρφωση του Βασιλείου θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για το εμπόριο, και κυρίως για τη βιομηχανία αλλά και τον τουρισμό και κατ’ επέκταση τις μεταφορές της ιερής χερσονήσου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.