Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας καταδικάζει τον πλοίαρχο του Prestige

Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας καταδικάζει τον πλοίαρχο του Prestige

739
Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας καταδικάζει τον πλοίαρχο του Prestige

Eξαιρετικά θορυβημένο είναι το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο (ICS) από την πρόσφατη δικαστική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ισπανίας το οποίο τελικά καταδικάζει τον πλοίαρχο του Prestige Απόστολο Μαγκούρα.
Σε δημόσια δήλωση του αντιπροσώπου του στην πρόσφατου σύσκεψη του Oil Pollution Compensation Funds (IOPCF) το ICS επισήμανε ότι παραμένει εξαιρετικά επικριτικό απέναντι στον τρόπο λήψης της απόφασης από τους ανώτατους Ισπανούς δικαστές οι οποίοι αναίρεσαν την πρωτόδικη απόφαση.
Το δικαστήριο καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης τον πλοίαρχο ενώ θεώρησε ότι η “πλημμελής συμπεριφορά” των πλοιοκτητών τους αφαιρεί το δικαίωμα του περιορισμού της ευθύνης τους για θαλάσσια ρύπανση σύμφωνα με το Civil Liability Convention (CLC) του 1992.
Η σύνθεση του δικαστηρίου κατά το ICS δεν έλαβε υπόψη της σημαντικά νέα στοιχεία και μαρτυρίες και δεν κάλεσε τον κατηγορούμενο σε απολογία ως όφειλε, κατά την άποψη του Επιμελητηρίου. Η απόφαση του δικαστηρίου αντικρούει, κατά το ICS, στην υπάρχουσα νομολογία και πρακτική περί περιορισμού ευθύνης αλλά και στις διεθνείς αρχές του δικαίου βάση του οποίου η πλοιοκτησία μπορεί να συνάπτει συμφωνίες ναύλωσης γνωρίζοντας επακριβώς τις ευθύνες και υποχρεώσεις της έναντι τρίτων.
Η απόφαση ως γνωστό ελήφθη σε μία και μόνο ημέρα.
Φωτο: EPA PHOTO EFE/ pool /TORRECILLA/bal

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.