H ΕΕ παρουσιάζει μία νέα, ολοκληρωμένη στρατηγική για την Αρκτική

H ΕΕ παρουσιάζει μία νέα, ολοκληρωμένη στρατηγική για την Αρκτική

56
H ΕΕ παρουσιάζει μία νέα, ολοκληρωμένη στρατηγική για την Αρκτική

Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος της Αρκτικής στην κλιματική αλλαγή έχει καταστεί πολύ πιο εμφανής με εκτεταμένες επιπτώσεις, διότι η περιοχή λειτουργεί ως ρυθμιστής του κλίματος του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των καιρικών φαινομένων στην Ευρώπη. Τις τελευταίες δεκαετίες, η Αρκτική υπερθερμαίνεται με ταχύτητα σχεδόν διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η Αρκτική συμβάλλει επίσης στην κλιματική αλλαγή, λόγω της σταδιακής έκλυσης αερίων μεθανίου καθώς η θερμοκρασία της περιοχής αυξάνεται. Με τη σειρά τους, οι κλιματικές αλλαγές στην Αρκτική οδηγούν σε αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Με αυτά τα δεδομένα, η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκριναν την Τετάρτη 27 Απριλίου πρόταση πολιτικής, η οποία θα κατευθύνει τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή της Αρκτικής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εντείνει τις υφιστάμενες ενέργειες και τη δραστηριοποίησή της στην περιοχή με 39 δράσεις που επικεντρώνονται στην κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διεθνή συνεργασία. Η ιδιαίτερη σημασία της έρευνας, της επιστήμης και της καινοτομίας αντικατοπτρίζεται στο σύνολο των εν λόγω τομέων προτεραιότητας.
Η Federica Mogherini, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σχετικά «Μια ασφαλής, βιώσιμη και ευημερούσα Αρκτική ωφελεί όχι μόνο τα 4 εκατομμύρια των κατοίκων της, αλλά και την Ευρωπαϊκή μας Ένωση και τον υπόλοιπο κόσμο. Πρόκειται για μια περιοχή τεράστιας περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής σημασίας για όλους μας. Τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα υπογραμμίζουν τη δέσμευσή μας έναντι της περιοχής, των κρατών και των λαών της, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η περιοχή θα συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα εποικοδομητικής διεθνούς συνεργασίας. Η Αρκτική είναι άλλωστε ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια και αποτελεί στρατηγική συνιστώσα της εξωτερικής μας πολιτικής».
Από την πλευρά του ο Karmenu Vella, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, δήλωσε: «Επηρεάζουμε την Αρκτική και η Αρκτική επηρεάζει εμάς. Τα παγκόσμια καιρικά φαινόμενα, οι ωκεανοί, τα οικοσυστήματα και η τοπική βιοποικιλότητα, όλα επηρεάζονται από την Αρκτική. Μπορεί η αύξηση της ανθρώπινης ανάπτυξης να είναι αναπόφευκτη, ωστόσο, από εμάς εξαρτάται κατά πόσον αυτή θα είναι βιώσιμη. Η ανάπτυξη αυτή πρέπει να συμβαδίζει με τον απόλυτο σεβασμό στα μέσα διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής και με την προστασία του πολυτιμότερου πόρου της: του περιβάλλοντος.»
Η κοινή ανακοίνωση λαμβάνει υπ’ όψιν την υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και των τρεχουσών και των μελλοντικών δράσεων και προγραμμάτων της ΕΕ. Επίσης, αξιοποιεί και συμπληρώνει τις πολιτικές των κρατών μελών της ΕΕ για την Αρκτική.
Τα προτεινόμενα μέτρα θα αποτελέσουν πλέον αντικείμενο συζήτησης με τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Από την άλλη, θεσμικοί φορείς της ναυτιλίας έχουν αρχίζει να εκφράζουν την υποστήριξή τους στην εφαρμογή αυτής της νέας στρατηγικής εκ μέρους της ΕΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ένωση των Δανών Εφοπλιστών. Συγκεκριμένα, ο Simon Bergulf, διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων της Ένωσης των Δανών Εφοπλιστών, σημειώνει σε δήλωσή του ότι «η Ένωση επικροτεί και καλωσορίζει την ολοκληρωμένη στρατηγική για την Αρκτική που υιοθετεί η ΕΕ». Αλλά, παράλληλα, η ΕΕ καλείται από τους Δανούς εφοπλιστές να κινηθεί και προς μία κατεύθυνση υποστήριξης των πρωτοβουλιών για προστασία περιβάλλοντος, βιώσιμη ανάπτυξη και διεθνή συνεργασία στην Αρκτική που έχουν αναληφθεί από άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι το Αρκτικό Συμβούλιο αλλά και ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ).
Μάλιστα, ο Simon Bergulf επισημαίνει ότι «η ευρωπαϊκή στρατηγική για την Αρκτική είναι σε κάθε περίπτωση μία ενδιαφέρουσα και ευρεία πρωτοβουλία, που αντανακλά το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Ευρώπης σε αυτήν τη σημαντική περιοχή. Αλλά η ΕΕ θα πρέπει, ωστόσο, να είναι προσεκτική για να μην προχωρά στη λήψη πολλών πρωτοβουλιών, οι οποίες δύνανται να έρθουν σε αντιπαράθεση ή να ανταγωνιστούν πρωτοβουλίες υπαρχόντων και επιτυχών οργανισμών, όπως είναι η περίπτωση τους Αρκτικού Συμβουλίου».

Φωτό: flickr.com/109th Airlift Wing Stratton Air National Guard Base

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.