Η απεξάρτηση της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο

Η απεξάρτηση της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο

149
Η απεξάρτηση της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο

To Σαουδικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την περασμένη Δευτέρα το οικονομικό όραμα του Βασιλιά για το 2030 όπου προδιαγράφεται η στρατηγική του Ριάντ χωρίς εξάρτηση από το πετρέλαιο. Επίκεντρο του θρόνου είναι πλέον οι επιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Al Arabiya
Ο βασιλιάς Salman bin Abdulaziz θα ορίσει τα κριτήρια για την εφαρμογή του οράματος και προέτρεψε τους πολίτες να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για την επίτευξή τους. Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο η χώρα να τερματίσει την εποχή της εξάρτησής της από το πετρέλαιο με την προσέλκυση επιπλέον επενδύσεων, σοβαρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και νέων επιχειρηματικών σχεδίων.
Σημαντικός σταθμός του νέου οράματος θα είναι η ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του θρόνου αξίας περίπου 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ώστε το Ριάντ να προσελκύσει τη συμμετοχή των διεθνών επιχειρήσεων στην προώθηση της οικονομίας και τη δημιουργία εκατομμυρίων επιπλέον θέσεων εργασίας.
Το όραμα του βασιλιά έχει επίσης ως στόχο να εξοικονομήσει 300 δισεκατομμύρια δολάρια στα επόμενα τέσσερα χρόνια και να αυξήσει τα έσοδα, εκτός του πετρελαίου, στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο αναπληρωτής διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Mohammed bin Salman, δήλωσε ότι το όραμα δεν επηρεάστηκε μόνο από την πτώση των τιμών του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, αλλά είχε προγραμματιστεί αρκετά χρόνια πριν την κρίση. Ο πρίγκιπας διατύπωσε την άποψη ότι η χώρα θα μπορούσε να «ζήσει» χωρίς έσοδα από το πετρέλαιο μέχρι το 2020.
Για την προώθηση των επενδύσεων, το Βασίλειο θα ξεκινήσει την έκδοση πράσινης κάρτας που θα επιτρέψει σε Άραβες και μουσουλμάνους να ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.