Κόκκινο φως από την ITF για τις δεξαμενές ανύψωσης στη νέα διώρυγα...

Κόκκινο φως από την ITF για τις δεξαμενές ανύψωσης στη νέα διώρυγα του Παναμά;

125
Κόκκινο φως από την ITF για τις δεξαμενές ανύψωσης στη νέα διώρυγα του Παναμά;

Μια πρόσφατη μελέτη η οποία ανατέθηκε από την ITF στο βραζιλιάνικο ινστιτούτο Fundação Homem deΜαρ (FHM), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δεξαμενές ανύψωσης που θα δημιουργηθούν ανάμεσα στους νέους υδατοφράκτες έχουν εξαιρετικά μικρές διαστάσεις για την ασφαλή λειτουργία και διέλευση μεγάλων πλοίων, εδικά όταν και οι δύο πύλες- υδατοφράκτες είναι κλειστές. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι δεν υπάρχουν ασφαλή καταφύγια για ρυμουλκά στο εσωτερικό των νέων καναλιών, αλλά και η οποιαδήποτε εσφαλμένη προσπάθεια ελιγμών του σκάφους στις δεξαμενές θα θέσει το ίδιο το σκάφος σε κίνδυνο ακόμα και με τις συνήθεις περιβαλλοντικές συνθήκες στον Παναμά. Μόνο σε εξαιρετικά ήπιες καιρικές συνθήκες, οι δοκιμαστικές ασκήσεις ολοκληρώθηκαν με ασφάλεια, σύμφωνα με την έκθεση της ITF.
Η ITF ανακοίνωσε ότι είχε αναθέσει τη μελέτη λόγω της «άρνησης της κυβέρνησης και των αρχών του Παναμά να συμμετάσχει σε διάλογο για θέματα όπως η εκπαίδευση, καθώς και για ζητήματα που αφορούσαν τις τεχνικές και κατασκευαστικές ανατροπές που οδήγησαν σε καθυστερήσεις στη λειτουργία της νέας Διώρυγας”. Ο γγ της ITF Steve Cotton, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Μακάρι να μπορούσα να ανακοινώσω ότι η μελέτη δίνει το πράσινο φως για τη λειτουργία των νέων δεξαμενών ανύψωσης» και συμπλήρωσε ότι «όσοι εργάζονται στο κανάλι, καθώς και εκείνοι που διέρχονται από αυτό, είναι δυνατόν να εκτεθούν σε κίνδυνο».
Εντούτοις εκπρόσωπος της Αρχής του καναλιού του Παναμά αντέδρασε στην έκθεση της ITF αμφισβητώντας τη μεθοδολογία της έρευνας και επισημαίνοντας ότι οι μελετητές της εστιάστηκαν με μυωπική διάθεση σε ένα πλοίο Panamax χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους βασικές παραμέτρους, ως όφειλαν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.