Νέο εκρηκτικό πεδίο ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου

Νέο εκρηκτικό πεδίο ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου

206
Νέο εκρηκτικό πεδίο ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου

To άνοιγμα των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να πυροδοτήσει ένα νέο εκρηκτικό ίσως πεδίο ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου.
Οι ΗΠΑ μετατρέπονται πλέον όχι μόνο στο μεγαλύτερο παραγωγό LNG στον κόσμο, ξεπερνώντας τη Ρωσία, αλλά πλέον και σε σημαντικότατο εξαγωγέας φυσικού αερίου.
Η Ευρώπη καθίσταται πλέον η τρίτη και ίσως πιο σημαντική ήπειρος όπου αρχίζουν οι τακτικές εξαγωγές LNG από τις ΗΠΑ ενώ οι αμερικανοί σκοπεύουν να αυξήσουν στο επόμενο έτος τις εξαγωγές τους παγκοσμίως κατά 20%.
Ωστόσο, ο γίγαντας της Ρωσίας στην αγορά του φυσικού αερίου, Gazprom, αλλά και η Νορβηγία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη προμηθευτής αερίου στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία, αναμένεται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αποφυγή απωλειών και σμίκρυνσης του μεριδίου αγοράς τους.
Ειδικοί τονίζουν ότι η Gazprom λαμβάνει πλέον πιο σοβαρά τον ανερχόμενο κίνδυνο από τις ΗΠΑ σε αντίθεση με το παρελθόν Ως εκ τούτου η Μόσχα προσπαθεί να ανακτήσει το μερίδιο της αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας “μεγαλύτερη ευελιξία στις συμβάσεις εξαγωγής” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ειδικός του χώρου.
Ακόμα και αν η Gazprom δεν σχεδιάσει έναν πόλεμο τιμών, είναι σαφές ότι θα οδηγηθεί στην παροχή περισσότερων εκπτώσεων και άλλων προνομιών για τους πελάτες της ΕΕ σε σχέση με τα παλαιότερα μακροχρόνια και ‘ακλόνητα’ συμβόλαια προμήθειας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.