H συρρίκνωση του γερμανικού ποντοπόρου στόλου οδηγεί σε ανεργία τους Γερμανούς ναυτικούς

H συρρίκνωση του γερμανικού ποντοπόρου στόλου οδηγεί σε ανεργία τους Γερμανούς ναυτικούς

197
H συρρίκνωση του γερμανικού ποντοπόρου στόλου οδηγεί σε ανεργία τους Γερμανούς ναυτικούς

Η κρίση την οποία βιώνει η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση και τον γερμανικό εμπορικό στόλο, γεγονός που με τη σειρά του σηματοδοτεί και περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης για τους Γερμανούς ναυτικούς είτε γίνεται λόγος για πλοιάρχους, είτε για μηχανικούς. Το αποτέλεσμα είναι η μεγάλη δυσκολία ανεύρεσης εργασίας και κατά συνέπεια η αύξηση της ανεργίας στον χώρο της ναυτεργασίας.

Συγκεκριμένα, η μείωση του γερμανικού εμπορικού στόλου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά (το 2015 καταγράφηκε ποσοστό μείωσης 17%, που ισοδυναμεί με 117 λιγότερα ποντοπόρα εμπορικά πλοία) έχει περιορίσει την ζήτηση αξιωματικών, ενώ και οι απόφοιτοι/σπουδαστές των Ναυτικών Ακαδημιών της χώρας γνωρίζουν πλέον ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να βρουν εργασία σε ένα γερμανικό πλοίο, όπως τονίζει με έμφαση ο Ralf Converts, κοσμήτορας της Σχολής Ναυτιλίας και Μεταφορών του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών “Jade” στο Elsfleth.

Από την άλλη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης των Γερμανών Εφοπλιστών (VDR), σήμερα μόλις 6.000 περίπου Γερμανοί ναυτικοί εργάζονται σε γερμανικά ποντοπόρα πλοία. Ενώ έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο αριθμός των υπό γερμανική σημαία ποντοπόρων πλοίων δεν υπερβαίνει τα 200, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Dirk Max Johns στο 10o ναυτιλιακό συνέδριο, που έλαβε χώρα στην Βρέμη το διήμερο 12 και 13 Απριλίου 2016.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της Ένωσης των Γερμανών Εφοπλιστών τόνισαν στο συνέδριο ότι μεσο-μακροπρόθεσμα αναμένεται να μειωθεί και άλλο ο αριθμός των αξιωματικών και του κατώτερου πληρώματος που θα εργάζονται στα πλοία, αλλά από την άλλη θα αυξηθεί ο αριθμός εκείνων των προσώπων θα βρουν εργασία στα ναυτιλιακά γραφεία.

 

Φωτό: flickr.com/debb c

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.