O OPEC, η χρηματοπιστωτική κρίση και ο δείκτης BDI

O OPEC, η χρηματοπιστωτική κρίση και ο δείκτης BDI

176
O OPEC, η χρηματοπιστωτική κρίση και ο δείκτης BDI

Άλλη μία εβδομάδα όπου η απαισιοδοξία και οι προειδοποιήσεις για την πορεία της Παγκόσμιας οικονομίας κυριάρχησαν στην Παγκόσμια ειδησεογραφία, φυσικά χωρίς να εξαιρείται το προβλέψιμο πλέον σήριαλ των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους Θεσμούς, όπου απλά περιμένουμε να διαπιστώσουμε το τελικό, αυξημένο νούμερο σε Ευρώ, των μέτρων που θα κληθούμε να υλοποιήσουμε.
Παρά το γεγονός ότι στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχαν 189 κράτη- μέλη, προσπάθησαν να «διασκεδάσουν» τις εντυπώσεις τονίζοντας ότι συγκριτικά με τις επισημάνσεις από την συνάντηση των G20 τον Φεβρουάριο οι αγορές βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο, καθώς από τότε οι Παγκόσμιες μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 8%, έκδηλη ήταν η ανησυχία καθώς όλοι συμφώνησαν ότι οι κίνδυνοι για την Παγκόσμια οικονομία δεν έχουν εξαλειφθεί, ενώ το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό της παρατεταμένης περιόδου ισχνής ανάπτυξης. Για την ενίσχυση της ανάπτυξης, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προωθήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να συνεχίσουν την χαλαρή νομισματική πολιτική και να πράξουν συνετές δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Το Bloomberg, χαρακτήρισε τις συνομιλίες σαν μία θεραπεία, συλλογική θεραπεία για το πώς μπορούν οι οικονομίες να μετακινηθούν από την αρνητική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, σε λύσεις των προβλημάτων τους.
Στα ψιλά πέρασε η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ισχυρά οικονομικά προβλήματα και η ζήτηση για δανεισμό από την Παγκόσμια Τράπεζα έχει αυξηθεί σε επίπεδα που δεν είχαν ιδωθεί πέρα από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Σημειώνει δε ότι ο δανεισμός κοντεύει να ξεπεράσει τα $ 150 δισ. μεταξύ του δημοσιονομικού έτους 2013 και του τρέχοντος δημοσιονομικού έτους και θα αυξηθεί περαιτέρω. Ο Οργανισμός εκτιμά την ανάπτυξη της Παγκόσμιας οικονομίας για το 2016 στο 2,9%, αυξανόμενη με βραδύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο, όπως επίσης ότι οι συνθήκες εν γένει έχουν επιδεινωθεί από την αρχή του έτους.
Την ίδια στιγμή, ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, με τις προοπτικές να συνεχίζουν να επιδεινώνονται στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιαπωνία, ενώ ανάλογες προοπτικές αναμένονται και στη Γερμανία και την Ιταλία. Συνολικά εκτιμά ότι η Παγκόσμια οικονομία είναι απίθανο να αυξήσει τον ρυθμό της φέτος, μετά από χρόνια απογοητευτικής ανάπτυξης, ωστόσο αναφέρει ότι η Κινεζική οικονομία θα σταθεροποιηθεί μετά από την πρόσφατη επιβράδυνση και δεν θα αντιμετωπίσει μία απότομη προσγείωση.
Εξελίξεις όμως είχαμε όσο αφορά και το πετρέλαιο, καθώς η συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC στη Ντόχα δεν κατέληξαν σε συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής με τις πληροφορίες να λένε ότι βασικό εμπόδιο ήταν οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, με την Τεχεράνη να αρνείται να συμμετέχει στις προσπάθειες για σταθεροποίηση της πετρελαϊκής αγοράς.
Την ίδια στιγμή ο OPEC μείωσε τις εκτιμήσεις του για το ρυθμό αύξησης της Παγκόσμιας ζήτησης κατά 50,000 βαρέλια ημερησίως, ενώ επισήμανε πως ενδέχεται να υπάρξουν και άλλες υποβαθμίσεις. Αν η παραγωγή συνεχίσει με αυτό το ρυθμό, τότε η υπερβάλλουσα προσφορά για το 2016 θα είναι 790,000 βαρέλια ημερησίως. Σύμφωνα με αναλυτές, ακόμη και αν υπάρξει κάποια στιγμή συμφωνία για μείωση της παραγωγής, τα αποθέματα δεν θα μειωθούν πριν τα τέλη του 2017, καθώς έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και είναι πάνω από τα 1 δισ. βαρέλια με αποτέλεσμα η τιμή να παραμείνει στα $40 έως τα τέλη του 2018. Αν δεν μειωθεί η παραγωγή φέτος, τα αποθέματα και φυσικά οι τιμές, θα επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα το 2020.
Την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016, ο BDΙ έκλεισε στις 635 μονάδες, ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 949 μονάδες με $ 7,076 την ημέρα, BPI στις 727 μονάδες στα $ 5,796 την ημέρα, BSI στις 525 μονάδες στα $ 5,494 την ημέρα και BHSI στις 321 μονάδες, στα $ 4,639 την ημέρα.
Το ανοδικό σερί του δείκτη συνεχίζεται, έχοντας φτάσει πια τις 45 ημέρες συνεχόμενης ανοδικής πορείας, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να ξεπεράσει τις 600 μονάδες και να δείχνει ότι η κυκλικότητα λόγω εποχικότητας θα συνεχίσει να επηρεάζει θετικά την πορεία του. Την ίδια περίοδο το 2015 ο δείκτης βρισκότανε περί των 600 μονάδων ενώ το 2014 περί των 1,000 μονάδων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.