Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα πλήξει ανατολική Ασία και Ωκεάνια

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα πλήξει ανατολική Ασία και Ωκεάνια

80
Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα πλήξει ανατολική Ασία και Ωκεάνια

Tης Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

Η δεύτερη βδομάδα του Απριλίου επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για τη συνεχόμενη επιβράδυνση της Κίνας.
«Βαρίδι» για την ανάπτυξη της Ασίας θεωρεί την Κίνα η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), σύμφωνα με έκθεσή της για τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής.
Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να πλήξει την πορεία των οικονομιών σε ανατολική Ασία και Ωκεάνια, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξής τους θα μειωθεί στο 6,3% από 6,5% το 2015, ενώ το 2017 θα περιοριστεί περαιτέρω, στο 6,2%.
Εξαιρουμένης της Κίνας, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 4,8% από 4,7% πέρυσι. Το 2017 και το 2018, η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 4,9%.
Τις καλύτερες επιδόσεις αναμένεται να καταγράψουν οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, καθώς η οικονομία τους θα αναπτυχθεί με ρυθμό άνω του 6%.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι οικονομίες της ανατολικής Ασίας παραμένουν «υψηλά εξαρτημένες» από την Κίνα, γεγονός που εγείρει προβληματισμό σχετικά με τη βιωσιμότητα των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.
Στην αγορά του πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία έχει αρχίσει να δρομολογεί την απεξάρτηση από το μαύρο χρυσό με μια διαφαινόμενη στροφή προς τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Η τιμή του αργού πετρελαίου – Brent διακυμαίνεται σε περίπου $39 δολάρια ανά βαρέλι με τάση ανόδου ύστερα με ανακοίνωση νέων στοιχείων που τονίζουν απροσδόκητη πτώση στα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οργανισμού Ενέργειας – Energy Information Administration, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 4,9 εκατ. βαρέλια στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Απριλίου, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για αύξηση 2,9 εκατ. βαρέλια. Επιπλέον, ενισχύονται οι ελπίδες για συμφωνία παγώματος παραγωγής μεταξύ των μεγάλων παραγωγών για αυτό το μήνα στη Ντόχα, μετά από έντονες ανησυχίες που έχουν επικρατήσει στην αγορά σχετικά με την υπερπροσφορά του μαύρου χρυσού.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.