Ρωσία, Κίνα, Φινλανδία, Νορβηγία και Νότια Κορέα συζητούν για την χρήση της...

Ρωσία, Κίνα, Φινλανδία, Νορβηγία και Νότια Κορέα συζητούν για την χρήση της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού

142
Ρωσία, Κίνα, Φινλανδία, Νορβηγία και Νότια Κορέα συζητούν για την χρήση της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού

Διπλωμάτες και κορυφαία στελέχη μεγάλων εταιρειών από την Ρωσία, την Κίνα, την Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Νότια Κορέα, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των θαλάσσιων μεταφορών, συναντήθηκαν στο Μουρμάνσκ και συζήτησαν τις προοπτικές χρήσης και περαιτέρω ανάπτυξης της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού, που αποτελεί το συντομότερο θαλάσσιο δρόμο μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας και περνάει από τον Αρκτικό Ωκεανό κατά μήκος της αρκτικής ακτής της Ρωσίας.
Το μέγιστο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων εστιάστηκε στην αναγκαιότητα διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της πρόσληψης των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης καθώς και στον τομέα της έρευνας και διάσωσης στις περιοχές της Αρκτικής. Μάλιστα, οι μεγάλες ρωσικές εταιρείες Atomflot, Rosmorport, Gazpromneft-Sakhalin, Gazflot και Sovcomflot ανέλαβαν να ετοιμάσουν εκθέσεις που θα παρουσιάζουν αναλυτικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τις απαιτήσεις που έχει η ναυσιπλοΐα στην Βόρεια Θαλάσσια Οδό.
Να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού έχει εκδηλώσει και η Ιαπωνία, με το ενδιαφέρον των Ιαπώνων να στρέφεται κυρίως προς τις δυνατότητες αλιείας αλλά και εμπορίας αλιευτικών προϊόντων στις θάλασσες και τα λιμάνια της Αρκτικής Ρωσίας.

Φωτό: flickr.com/Andrey Korchagin

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.