Εντυπωσιακή προσνήωση πυραύλου σε πλωτή ρομποτική πλατφόρμα

Εντυπωσιακή προσνήωση πυραύλου σε πλωτή ρομποτική πλατφόρμα

113
Εντυπωσιακή προσνήωση πυραύλου σε πλωτή ρομποτική πλατφόρμα

Την Παρασκευή 8 Απριλίου η αμερικανική εταιρεία αεροδιαστημικής «SpaceX», διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο διεθνούς φήμης και οραματιστής δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Elon Reeve Musk, κατάφερε να προσνηώσει τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο της SpaceX Falcon 9 στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού, πάνω σε μία πλωτή ρομποτική-μη επανδρωμένη- πλατφόρμα και μάλιστα σε όρθια θέση.
Ειδικότερα, ο προαναφερόμενος πύραυλος ξεκίνησε το διαστημικό ταξίδι του στις 4:43 π.μ. τα ξημερώματα της Παρασκευής, μεταφέροντας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) τον πρώτο διογκούμενο χώρο διαβίωσης, που σχεδιάστηκε για τη φιλοξενία ανθρώπων στο Διάστημα.
Περίπου δυόμισι ώρες μετά την εκτόξευση, το φορτίο είχε παραδοθεί στον Διαστημικό Σταθμό και το κύριο τμήμα του πυραύλου (με ύψος που αντιστοιχεί σε κτήριο δεκαπέντε ορόφων) ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στην Γη.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αποστολή ήταν η πρώτη επανάληψη αποστολών ανεφοδιασμού του ISS από την εταιρεία SpaceX μετά το ατύχημα του Ιουνίου του 2015, όταν και καταστράφηκε ο πύραυλος μαζί με το φορτίο που μετέφερε, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί κατά τους τελευταίους μήνες τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες προσνήωσης σε μη επανδρωμένο πλοίο.
Σε ομιλία του ο αντιπρόεδρος της NASA, Hans Jörg Königsmann είπε ότι οι δύο στις τρεις πτήσεις της SpaceX στο μέλλον θα περιλαμβάνουν προσνήωση σε πλωτές πλατφόρμες/πλοία και οι υπόλοιπες στη στεριά. Ο λόγος που η προσνήωση είναι προτιμητέα -παρά τις σαφείς τεχνικές δυσκολίες της- είναι ότι συνεπάγεται μικρότερη κατανάλωση καυσίμων και κατά συνέπεια σημαντική μείωση του κόστους.
Επίσης, να αναφερθεί ότι το όραμα του Elon Reeve Musk είναι η δραστική μείωση του κόστους πρόσβασης στον Διαστημικό Σταθμό μέσω και της επαναχρησιμοποίησης των υλικών των τμημάτων των πυραύλων που επιστρέφουν στην Γη. Ο ίδιος έχει επανειλημμένος εκφράσει την αισιοδοξία του ότι σε λίγα χρόνια η εκτόξευση πυραύλων για μεταφορά υλικών ακόμα και ανθρώπων στο διάστημα θα είναι μία ρουτίνα.
Μπορείτε να δείτε την άκρως εντυπωσιακή προσνήωση στο βίντεο που ακολουθεί: https://youtu.be/sYmQQn_ZSys

Φωτό: http://blogs.nasa.gov/spacex/

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.