Ένα ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της Νορβηγικής ναυτιλιακής...

Ένα ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της Νορβηγικής ναυτιλιακής βιομηχανίας

109
Ένα ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της Νορβηγικής ναυτιλιακής βιομηχανίας

O Νορβηγός υπουργός Οικονομικών Siv Jensen, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο υπάρχων εταιρικός φόρος της Νορβηγίας είναι πολύ υψηλός και πρέπει να μειωθεί ως μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Ο κ. Jensen μιλώντας σε ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Νορβηγών Εφοπλιστών δήλωσε ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς και ευέλικτου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη νορβηγική οικονομία. Επίσης τόνισε, ότι η χαμηλότερη φορολογία των επιχειρήσεων και η γενικότερη μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων (ειδικά ως προς τη φορολογία ακινήτων και κεφαλαίων) για τους ιδιοκτήτες διεθνών επιχειρήσεων είναι ενδεδειγμένη.
Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση του Όσλο εξέδωσε ένα διάταγμα με το οποίο μείωσε κατά 2% το ποσοστό του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων το οποίο ανέρχεται πλέον σε 25%. Ωστόσο, ο κ. Jensen ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την περαιτέρω μείωση των φόρων για να «κλείσει το χάσμα μεταξύ της Νορβηγίας και των γειτονικών χωρών» και να καταστήσει τη Νορβηγία έναν πιο ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις.
Σε μια πρόσφατη ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε την περαιτέρω μείωση του εταιρικού φόρου κατά 2% μέχρι το 2018.
Ο κ. Jensen δήλωσε επίσης ότι ένα ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς είναι πλέον απαραίτητο για να διατηρήσει τη δύναμη της η ναυτιλιακή βιομηχανία της Νορβηγίας. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει το καθεστώς της υπάρχουσας φορολογίας χωρητικότητας της Νορβηγίας,
Ο κ. Jensen ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει ορισμένους φόρους για τους Νορβηγούς πλοιοκτήτες ώστε να εξασφαλίσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού με τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι δεν υπόκεινται σε φορολογία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.