Εισβολή αστυνομικών σε δικηγορική εταιρεία για τη διερεύνηση των γνωστών πλέον «έγγραφων...

Εισβολή αστυνομικών σε δικηγορική εταιρεία για τη διερεύνηση των γνωστών πλέον «έγγραφων του Παναμά»

190
Εισβολή αστυνομικών σε δικηγορική εταιρεία για τη διερεύνηση των γνωστών πλέον «έγγραφων του Παναμά»

Οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές του Παναμά εισέβαλαν την Τρίτη στην έδρα της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca στην πόλη του Παναμά, προκειμένου να διερευνήσουν τα γνωστά πλέον «έγγραφα του Παναμά». Στα έγγραφα φωτιά καταγράφονται πολλές υπεράκτιες εταιρείες που εκμεταλλεύονται, ίσως και με παράνομους τρόπους, τα προνόμια των φορολογικών παραδείσων.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στα έγγραφα εμπλέκονται μέλη οικογενείας και εταιρείες που έχουν συσταθεί από ισχυρούς πολιτικούς και επιχειρηματίες διεθνώς. Σύμφωνα με την Agence France-Presse, επικαλούμενη δήλωση από τους τοπικούς εισαγγελείς, η επιδρομή στα δικηγορικά γραφεία στην πόλη του Παναμά διεξήχθη από την αστυνομία, σε συνεργασία με μια εδικά οργανωμένη μονάδα πάταξης οικονομικού εγκλήματος.
Τα έγγραφα του Παναμά, που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα μετά από πολυετή έρευνα δημοσιογραφικών επιτελείων, αποτελούνται από πάνω από 11,5 εκατομμύρια φακέλους που αναλήφθηκαν από τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, η οποία ειδικεύεται στην παροχή βοήθειας για σύσταση υπεράκτιων εταιρειών.
Η επιδρομή είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης 28 κρατικών διωκτικών αρχών από ισάριθμα κράτη που θα συνεδριάσουν στο Παρίσι την Τετάρτη, προκειμένου να ξεκινήσουν μια παγκόσμια έρευνα σχετικά με τις αποκαλύψεις από την εξέταση των εγγράφων.
Οι δικαστικοί, εισαγγελικοί και αστυνομικοί λειτουργοί,οι οποίοι εκπροσωπούν 28 χώρες, θα εξετάσουν επίσης τα παγκόσμια κανάλια της φοροδιαφυγής που προκύπτουν από τη διαρροή των εγγράφων, προκειμένου να προτείνουν μια διεθνή στρατηγική για την καταπολέμησή της παράνομης φοροδιαφυγής στο μέλλον.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.