Πρόστιμο ύψους $ 2.500.000 στη νορβηγική DSD Shipping για θαλάσσια ρύπανση

Πρόστιμο ύψους $ 2.500.000 στη νορβηγική DSD Shipping για θαλάσσια ρύπανση

255
Πρόστιμο ύψους $ 2.500.000 στη νορβηγική DSD Shipping για θαλάσσια ρύπανση

Στη νορβηγική ναυτιλιακή εταιρεία DSD Shipping (DSD – Det Stavangerske Dampskibsselskab AS.) επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους $ 2.500.000 μετά την καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου της Αλαμπάμα. Το δικαστήριο έκρινε ένοχη την εταιρεία για ενέργειες που παρεμπόδισαν το έργο της δικαιοσύνης, για παραβίαση του Νόμου Πρόληψης Ρύπανσης από Πλοία (ΑΡΡS), καθώς και για υποκίνηση μαρτύρων σε απόκρυψη αληθινής μαρτυρίας.
Από το συνολικό πρόστιμο ποσό $500.000 διατάχθηκε από το δικαστήριο να πληρώσει η εταιρεία προς το ίδρυμα «Dauphin Island Sea Lab Foundation», το οποίο ειδικεύεται στην θαλάσσια έρευνα με στόχο την ενίσχυση των παράκτιων οικοτόπων στον Κόλπο του Μεξικού και του Mobile Bay.
Επιπλέον η DSD επί μία τριετία θα υπόκειται σε συνεχείς ελέγχους για το κατά πόσο τηρεί τα όσα ορίζονται στο Νόμο Πρόληψης Ρύπανσης από Πλοία (ΑΡΡS), ενώ διατάχθηκε να εξασφαλίσει ότι όλα της τα πλοία θα εφαρμόζουν από εδώ και στο εξής τόσο τους αμερικανικούς όσο και τους διεθνείς περιβαλλοντικούς κανονισμούς.
Να σημειωθεί ότι το υπό τη διαχείριση της εταιρείας DSD δεξαμενόπλοιο M/T Stavanger Blossom, χωρητικότητας 105.000 dwt, για την περίοδο από το 2010 έως και το 2014 μετέφερε αργό πετρέλαιο χωρίς να λειτουργεί ο διαχωριστήρας πετρελαίου-νερού, κάτι όμως που όριζε ρητά ο νόμος APPS. Μάλιστα, όπως προκύπτει από το βιβλίο πετρελαίου του δεξαμενοπλοίου, επί τέσσερα έτη το πλήρωμα του M/T Stavanger Blossom απέρριπτε εσκεμμένα πετρέλαιο στην θάλασσα (περίπου 20.000 γαλόνια πετρελαίου), ενώ επιπλέον κατά τους δυόμιση τελευταίους μήνες του 2014 είχε απορρίψει στον ωκεανό συνολικά 270 γαλόνια λάσπης από τις δεξαμενές του πλοίου μέσα σε πλαστικές σακούλες.

Φωτό: www.dsd.no

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.