Ανησυχίες για πιθανή ακύρωση κατασκευής του Nord Stream ΙΙ

Ανησυχίες για πιθανή ακύρωση κατασκευής του Nord Stream ΙΙ

89
Ανησυχίες για πιθανή ακύρωση κατασκευής του Nord Stream ΙΙ

Στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» περιήλθε -όπως μεταδίδουν πολωνικές πηγές- ένα έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο οι υπηρεσίες ασφαλείας της Γερμανίας εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για την επιτυχία του σχεδίου κατασκευής του αγωγού Nord Stream II. Και οι ανησυχίες τους αποδίδονται, κυρίως, στις σημαντικές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. όπως η Ιταλία, οι οποίες βλέπουν να αναβαθμίζεται παρά την αντίθετη γνώμη τους ο ενεργειακός ρόλος και παρουσία της Ρωσίας στην Ευρώπη.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα σχετικά με την κατασκευή του δεύτερου υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς αερίου από την Ρωσία προς την Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, ο οποίος θα καταστήσει την Γερμανία κόμβο διανομής για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Δυτική Ευρώπη.
Βέβαια, όπως μεταδίδει ο πολωνικός ειδησεογραφικός ιστότοπος «biznesalert.pl» παρά τις ενστάσεις αρκετών χωρών της Ε.Ε. σχετικά με την αναγκαιότητα κατασκευής του αγωγού, ενστάσεις που κατατέθηκαν και γραπτώς σε επίσημη επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, οι εκπρόσωποι της εταιρείας Nord Stream AG εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι το έργο του Nord Stream II θα προχωρήσει. Μάλιστα, οι πηγές της Die Welt -όπως τονίζει το «biznesalert.pl»- επισημαίνουν ότι έχει καταγραφεί μία «περίεργη εγγύτητα» μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STEFAN SAUER

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.