Πειρατικές επιθέσεις εναντίον δεξαμενοπλοίων στα ανοιχτά των ακτών της Νιγηρίας

Πειρατικές επιθέσεις εναντίον δεξαμενοπλοίων στα ανοιχτά των ακτών της Νιγηρίας

787
Πειρατικές επιθέσεις εναντίον δεξαμενοπλοίων στα ανοιχτά των ακτών της Νιγηρίας

Μία ομάδα ένοπλων πειρατών προσπάθησε ανεπιτυχώς να επιβιβαστεί σε δεξαμενόπλοιο, που βρισκόταν περίπου 80 ναυτικά μίλια ανοιχτά των ακτών του Bras στη Νιγηρία. Το συμβάν έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό αποτυχημένης πειρατικής επίθεσης σε δεξαμενόπλοιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου (International Maritime Bureau).
Συγκεκριμένα, επτά πειρατές οπλισμένοι με αυτόματα όπλα και επιβαίνοντας σε ξύλινο ταχύπλοο προσέγγισαν αγκυροβολημένο δεξαμενόπλοιο την Πέμπτη 7 Απριλίου, το οποίο βρισκόταν σε αναμονή οδηγιών φόρτωσης.
Οι πειρατές επιχείρησαν να επιβιβαστούν στο εν λόγω δεξαμενόπλοιο χρησιμοποιώντας μία σκάλα αλουμινίου, αλλά εξαιτίας του ύψους των εξάλων -αφορά στο ορατό μέρος του πλοίου από την ίσαλο γραμμή και επάνω- απέτυχαν στην προσπάθειά τους. Το δεξαμενόπλοιο κινήθηκε άμεσα προς τον τερματικό σταθμό για να αποφύγει τους πειρατές υπό τη συνοδεία ενός σκάφους ασφαλείας του τερματικού σταθμού.
Να αναφερθεί ότι στα ανοιχτά των νιγηριανών ακτών στις αρχές Απριλίου σημειώθηκε -όπως μεταδίδει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος worldmaritimenews.com- μία ακόμα αποτυχημένη πειρατική επίθεση. Συγκεκριμένα την 1η Απριλίου 41 ναυτικά μίλια ανοιχτά και πάλι των ακτών του Bras στη Νιγηρία εκδηλώθηκε επίθεση πειρατών εναντίον ενός δεξαμενοπλοίου, που μετέφερε υγρές χημικές ουσίες.

Μολονότι οι πειρατές ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ (AK-47) και επιχείρησαν αρκετές φορές να επιβιβαστούν στο πλοίο, τα προληπτικά μέτρα που είχε λάβει ο πλοίαρχος υποχρέωσαν τους πειρατές που επέβαιναν σε ταχύπλοο σκάφος να τραπούν σε φυγή.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/SOUTH KOREA NAVY

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.