Ανήσυχη η ναυτιλιακή κοινότητα του Λονδίνου για το ενδεχόμενο Brexit

Ανήσυχη η ναυτιλιακή κοινότητα του Λονδίνου για το ενδεχόμενο Brexit

347
Ανήσυχη η ναυτιλιακή κοινότητα του Λονδίνου για το ενδεχόμενο Brexit

Ιδιαίτερα ανήσυχη περιγράφει το πρακτορείο Reuters τη ναυτιλιακή και παραναυτιλιακή κοινότητα στο City του Λονδίνο ως προς την πιθανότητα να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το Reuters και άλλους αναλυτές ο τομέας της ναυτιλίας της χώρας αντιμετωπίζει ακανθώδη και μακροχρόνια προβλήματα μεταξύ των οποίων την αστάθεια της στερλίνας, την ομιχλώδη πολιτική της κυβέρνησης σε θέματα φορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων, την εκτόξευση των τιμών των ακινήτων, τη μείωση του εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και την ύφεση της ναυλαγοράς.
Η ναυτιλία συνεισφέρει περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και απασχολεί άμεσα 240.000 εργαζομένους σε πολλές περιοχές της χώρας και μάλιστα σε περιοχές με καλπάζουσα ανεργία και βιομηχανική συρρίκνωση.
Η παγκόσμια οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και η υπερπροσφορά χωρητικότητας, είναι ήδη παράγοντες συστολής της αισιοδοξίας της ναυτιλιακής κοινότητας του Λονδίνου που βλέπει με ανησυχία το γεγονός ότι η χώρα πολύ πιθανώς θα εγκαταλείψει την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Η επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών με επιμέρους χώρες της ΕΕ καθώς και την ίδια την ΕΕ θα δυσκολεύσει την ήδη τεταμένη κατάσταση και θα βραχυκυκλώσει την υπάρχουσα ομαλότητα με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις.
“Η ΕΕ μπορεί να επιδιώξει να «τιμωρήσει» το Ηνωμένο Βασίλειο για την έξοδο, προκειμένου να αποθαρρύνει και άλλες χώρες από τη σκέψη της εξόδου τους από την ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις μετά από ένα Brexit σε όλα τα θέματα που αφορούν τις οποιεσδήποτε εμπορικές, οικονομικές ή μεταφορικές συνδιαλλαγές ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και μακροχρόνιες δήλωσε ο στο Reuters o κ. Guy Platten από το Βρετανικό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο.
“Οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά αρνητικές” τόνισε επίσης ο κ. John Nelson, πρόεδρος των Lloyd’s αναφερόμενος στην ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου, τονίζοντας επιπλέον ότι θα ήταν «φαντασία» να θεωρούμε ότι στο άμεσο μέλλον οποιεσδήποτε διμερείς διαπραγματεύσεις θα είναι μια απλή υπόθεση.
Όλα όσα υλοποιήθηκαν και προσχώρησαν εδώ και πολλά, πολλά χρόνια, μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, ειδικά σε θέματα ναυτιλίας, εμπορίου και υπηρεσιών θα είναι πλέον και πάλι στο σημείο μηδέν τονίζουν οι Reuters αλλά και ο βρετανικός οικονομικός τύπος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.