Το ΠΝ των ΗΠΑ εισέρχεται στην εποχή των πλοίων-drones

Το ΠΝ των ΗΠΑ εισέρχεται στην εποχή των πλοίων-drones

200
Το ΠΝ των ΗΠΑ εισέρχεται στην εποχή των πλοίων-drones

H Υπηρεσία Έρευνας Προωθημένων Αμυντικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού Πενταγώνου παρουσίασε ένα νέο «όπλο» για ανθυποβρυχιακό πόλεμο: τα Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessels (ACTUV). Πρόκειται για τηλεκατευθυνόμενα μη-επανδρωμένα πλοία (πλοία «drones»), τα οποία θα έχουν την δυνατότητα εντοπισμού και εξουδετέρωσης εχθρικών υποβρυχίων σε αποστάσεις που ξεπερνούν το ένα χιλιόμετρο, καθώς και ναρκαλίευσης,  ενώ θα μεταφέρουν και προμήθειες σε άλλα πλοία του αμερικανικού στόλου.
Να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για τα οπλικά του συστήματα, τα οποία δεν θα είναι αυτόνομα, αλλά θα ελέγχονται από χειριστές στο κέντρο επιχειρήσεων του Πενταγώνου.
Ειδικότερα, οι θαλάσσιες δοκιμές για το 40-μέτρων πρωτότυπο ACTUV θα πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες μέρες στον Ειρηνικό Ωκεανό με διάρκεια που θα φτάσει τους περίπου 18 μήνες. Το συγκεκριμένο μη-επανδρωμένο πλοίο θα ταξιδεύει με ταχύτητες μέχρι και 27 κόμβους, ενώ θα μπορεί να παραμένει εν πλω (χωρίς ανεφοδιασμό) μέχρι και 90 μέρες.
Αξίζει να αναφερθεί πως το συγκριτικό πλεονέκτημα για τα νέα πλοία ACTUV είναι η εξοικονόμηση κόστους που προσφέρουν. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός στρατός θα επωφεληθεί τα μέγιστα από την χρήση των πλοίων-drones και αυτό γιατί το ημερήσιο κόστος λειτουργίας ενός σύγχρονου επανδρωμένου πλοίου ανθυποβρυχιακού πολέμου αγγίζει τα περίπου $200.000, όταν το αντίστοιχο κόστος για ένα πλοίο-drone φτάνει τα περίπου $15-20.000.
Μπορείτε να δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο που παρουσιάζει την ιδέα κατασκευής και τον τρόπο λειτουργίας του νέου πλοίου-drone.
Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=DQB2oDwgd9k
drone3

drone2

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.