Εντείνεται η διαμάχη Κίνας και όμορων κρατών

Εντείνεται η διαμάχη Κίνας και όμορων κρατών

67
Εντείνεται η διαμάχη Κίνας και όμορων κρατών

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, στις αρχές Απριλίου η ακτοφυλακή του Βιετνάμ κατάσχεσε ένα κινέζικο πλοίο που κατευθυνόταν στα χωρικά ύδατα του Βιετνάμ.
Ειδικότερα, το περιστατικό πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Haiphong ενώ το πλοίο μετέφερε φορτίο ντίζελ πετρελαίου στον κόλπο του Tonkin. Ο πλοίαρχος του πλοίου παραδέχθηκε την παράβαση και ομολόγησε πως μετέφερε καύσιμα για κινέζικα ψαράδικα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Το περιστατικό έπεται καταγγελιών της Μαλαισίας και της Ινδονησίας ότι ψαράδικα κινέζικων συμφερόντων διενεργούν λαθραλιεία στα χωρικά ύδατα των παραπάνω χωρών με την υποστήριξη της κινεζικής ακτοφυλακής. (Η Μαλαισία και η Ινδονησία ερμηνεύουν διαφορετικά τα θαλάσσια σύνορα τους με την Κίνα)
Αξίζει να αναφερθεί πως στις 14 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε πορεία στο Hanoi (πρωτεύουσα του Βιετνάμ) ενάντια στην Κίνα και την πολιτική της, με αφορμή την επέτειο μιας αιματηρή ναυμαχίας που είχε λάβει χώρα 28 χρόνια πριν μεταξύ της Κίνας και του Βιετνάμ.
_67616829_south_china-sea_1_464 (2)

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.