Τα νέα πλοία “γίγαντες των ωκεανών” και ο καταστροφικός αντίκτυπος στη βιομηχανία

Τα νέα πλοία “γίγαντες των ωκεανών” και ο καταστροφικός αντίκτυπος στη βιομηχανία

818
Τα νέα πλοία “γίγαντες των ωκεανών” και ο καταστροφικός αντίκτυπος στη βιομηχανία

Oι τρεις κολοσσοί της Liner ναυτιλίας – Maersk Line, MSC και CMA CGM – μπορεί να επένδυσαν σε νέα πλοία- γίγαντες των ωκεανών που άλλαξαν τα τεχνολογικά και ναυπηγικά δεδομένα στη συγκεκριμένη αγορά, ωστόσο ο γενικότερος μεσοπρόθεσμος αντίκτυπος στη βιομηχανία υπήρξε μάλλον καταστροφικός με απότομη πτώση των ναύλων σύμφωνα με τους αναλυτές της Drewry.
Στην ίδια ανάλυση των δεδομένων, η έμφαση που δόθηκε το περασμένο έτος στα υπερμεγέθη container vessels οδήγησε στην παράδοση είκοσι τεσσάρων πλοίων άνω από 17.000 TEUs σε μια δύσκολη εποχή για τη συγκεκριμένη αγορά. Σκάφη άνω των 10.000 TEUs που αντιπροσωπεύουν σήμερα το 55% της συνολικής χωρητικότητας παραδόθηκαν το 2015 και αποτελούν πλέον περίπου το 25% του σημερινού παγκόσμιου στόλου, ενώ το 2011 το ίδιο μέγεθος πλοίων δεν ξεπερνούσαν το 5%.
Το οικονομικό επιχείρημα για την παραγγελία ακόμη μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς μειώνεται πλέον δραματικά καθώς μπορεί οι ναυτιλιακές εταιρείες να ανταγωνίζονται σε σκληρές συνθήκες και να επιδιώκουν οικονομίες κλίμακας αλλά ο αντίκτυπος στο σύνολο της βιομηχανίας, με την απότομη άνοδο της προσφερόμενης χωρητικότητας, και στην αλυσίδα των συνδυασμένων μεταφορών, με τη νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργήθηκε στους λιμένες και στους χώρους αποθήκευσης και διαμετοκόμισης- υπήρξε καταστροφικός όπως αναλύει ο οίκος Drewry.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.