Η «έξυπνη» Ναυτιλία πιάνει… λιμάνι στα Ποσειδώνια 2016

Η «έξυπνη» Ναυτιλία πιάνει… λιμάνι στα Ποσειδώνια 2016

1742
Η «έξυπνη» Ναυτιλία πιάνει… λιμάνι στα Ποσειδώνια 2016

Περισσότεροι από 80 εκθέτες από τον παγκόσμιο κλάδο της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) συμμετέχουν στα φετινά Ποσειδώνια και αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας, η οποία διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο που ξεπερνά τα 4.500 πλοία, εκτιμώμενης αξίας 92 δισ. δολαρίων. Καθώς η ελληνική ναυτιλία διαθέτει έναν πολύ νεαρό σε ηλικία στόλο, που αγγίζει κατά μέσο τα 11 έτη, νεότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 2 έτη, είναι βέβαιο ότι μεγάλο ποσοστό των 8,6 δισ. δολαρίων που επενδύονται σε νέες ναυπηγήσεις πλοίων θα δαπανηθούν σε νέες τεχνολογίες.
Οι δορυφορικές επικοινωνίες, η παρακολούθηση μεταφοράς φορτίων, η πλοήγηση και η διαχείριση πληρωμάτων, μεταξύ άλλων, είναι βασικοί τομείς της παγκόσμιας ναυτιλίας που μπορούν να βελτιωθούν καθοριστικά με τις καινοτομίες του κλάδου ΤΠΕ, όπως φυσικά και το στοίχημα της ενεργειακής απόδοσης, που αποτελεί προτεραιότητα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), ο οποίος θα εκπροσωπηθεί στην τελετή έναρξης των Ποσειδωνίων 2016 από τον Γενικό Γραμματέα, κ. Kitack Lim.
Η επίτευξη της μείωσης των ρύπων άνθρακα κατά 50% από τις θαλάσσιες μεταφορές μπορεί να μην είναι εύκολος στόχος για τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας, ωστόσο οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία λογισμικού μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη απόδοση των καυσίμων και, κατ’ επέκταση, στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
«Ακόμη και μια μικρή ποσοστιαία μείωση στην κατανάλωση καυσίμου μπορεί να επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση κόστους για τον ελληνικό στόλο, ο οποίος κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στη συνολική μεταφορική ικανότητα με ποσοστό σχεδόν 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας», δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Βώκος, Εκτελεστικός Διευθυντής της Εκθέσεις Ποσειδώνια ΑΕ – διοργανώτρια της μεγαλύτερης ναυτιλιακής έκθεσης στον κόσμο, που θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.
«Η τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις ναυτιλιακές εταιρίες, τόσο εν πλω όσο και στη στεριά, καθώς επιτρέπει πλέον τη συλλογή και ανάλυση μεγαλύτερου όγκου δεδομένων, την αποθήκευσή του με χαμηλό κόστος, αλλά και την ενσωμάτωσή του στα διάφορα επίπεδα λήψης αποφάσεων», πρόσθεσε ο ίδιος.
Με ευρύ φάσμα λύσεων για κάθε πτυχή της ναυτιλιακής δραστηριότητας, από τις επικοινωνίες έως τις προμήθειες και από την ασφάλεια έως την online παρακολούθηση πλοίων και την πλοήγηση, οι εταιρίες – πάροχοι ΤΠΕ θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στα φετινά Ποσειδώνια με σκοπό να αποδείξουν την καθοριστική συμβολή τους στη δημιουργία μιας συνδεδεμένης και αποδοτικής ναυτιλιακής βιομηχανίας.
Στοχεύοντας σε μεγαλύτερο μερίδιο από τους ολοένα αυξανόμενους προϋπολογισμούς των ναυτιλιακών εταιριών για τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας, εκθέτες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο από όλο τον κόσμο –από την Ινδία μέχρι τη Σκανδιναβία και από την Αυστραλία μέχρι τη Βόρεια Αμερική– δίνουν το «παρών» στα φετινά Ποσειδώνια. Ο ανταγωνισμός περιλαμβάνει τόσο ξένες όσο και ελληνικές εταιρίες.
Η εταιρία API Marine, από τη Δανία, που κατασκευάζει και προμηθεύει εξοπλισμό ελέγχου φορτίου, θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη σειρά συστημάτων παρακολούθησης των δεξαμενών έρματος και φορτίου (ballast and cargo tank monitoring) καθώς και ολοκληρωμένα συστήματα αυτοματισμού (integrated automation systems). Συμμετέχοντας για τέταρτη φορά στα Ποσειδώνια, η εξειδικευμένη στη ναυτιλιακή τεχνολογία εταιρία Eniram, από τη Φινλανδία, αναζητά νέους επιχειρηματικούς συνεργάτες και επιδιώκει να ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας της αλλά και να συναντηθεί με πελάτες της.
Η Ινδική εταιρία BSOL SYSTEMS, με έδρα την Μπανγκαλόρ, εξειδικευμένη σε προϊόντα και υπηρεσίες λογισμικού, συμμετέχει για πρώτη φορά στην έκθεση παρουσιάζοντας παγκοσμίως τα δύο πρωτοποριακά προϊόντα της, μια εφαρμογή επιθεώρησης πλοίου και μια συσκευή υπολογισμού επισταλιών (demurrage calculator) για την αγορά μεταφοράς ξηρού φορτίου.
Η εταιρία RightShip, από την Αυστραλία, έχει προγραμματίσει τους επόμενους μήνες την παρουσίαση της νέας online πλατφόρμας διαχείρισης κινδύνου με τίτλο RightShip Qi και έρχεται στα Ποσειδώνια για μια πρώτη παρουσίαση του προϊόντος της πριν από τα επίσημα εγκαίνια. «Πιστεύουμε ότι τα Ποσειδώνια 2016 θα αποτελέσουν μια ακόμη ευκαιρία να συναντήσουμε Έλληνες πλοιοκτήτες και κορυφαία στελέχη από την ευρύτερη ναυτιλιακή κοινότητα λίγο πριν το επίσημο λανσάρισμα της νέας μας online πλατφόρμας διαχείρισης κινδύνου που προγραμματίζεται για το τρίτο τρίμηνο του έτους», δήλωσε ο κ. Warwick Norman, Διευθύνων Σύμβουλος της RightShip.
Λόγω του πλεονεκτήματος της διοργάνωσης της έκθεσης στην Ελλάδα, αυξημένη είναι και η συμμετοχή ελληνικών εταιριών από το χώρο της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας στα Ποσειδώνια 2016.
Η εταιρία Mobile Technology, με έδρα την Αθήνα, διανομέας ηλεκτρονικού εξοπλισμού και συστημάτων επικοινωνίας δικτύων, σχεδιάζει να αξιοποιήσει την πρώτη συμμετοχή της στα Ποσειδώνια για να παρουσιάσει στη ναυτιλιακή βιομηχανία μια καινοτόμα λύση ‘Συντήρησης και Επιθεώρησης’, η οποία βασίζεται σε φωνητικές εντολές. Θα παρουσιάσει, επίσης, ένα παγκόσμιο σύστημα Παρακολούθησης (Global Tracking system) με δυνατότητα εντοπισμού εμπορικών πλοίων και σκαφών αναψυχής και αποστολής πολλαπλών αναφορών θέσης σε ημερήσια βάση, και επιπλέον ένα σύστημα απογραφής για την παρακολούθηση της διαθεσιμότητας ανταλλακτικών πλοίων.
Η εταιρία παροχής λύσεων λογισμικού, DANAOS Management Consultants με έδρα τον Πειραιά, επιστρέφει στα Ποσειδώνια με στόχο να παρουσιάσει τρία νέα προϊόντα: τη δική της πλατφόρμα DanaosONE, που αποτελεί ένα συλλογικό εργαλείο ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης, το WAVES fleet performance management tool, εργαλείο διαχείρισης επιδόσεων στόλου, καθώς και μια σειρά εφαρμογών ναυτιλιακής φορητότητας (maritime mobility native apps).
Η Fortune Technologies, πάροχος λύσεων λογισμικού και επαγγελματικών υπηρεσιών σε ναυτιλιακές εταιρίες, συμμετέχει για έκτη φορά στα Ποσειδώνια με σκοπό να παρουσιάσει τη νέα λύση Microsoft Dynamics NAV 16, που λειτουργεί μέσω δικτύου και κινητού.
Η εταιρία SRH Marine, με έδρα τον Πειραιά, προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον τομέα των πωλήσεων και της τεχνικής υποστήριξης συστημάτων πλοήγησης, επικοινωνίας μέσω ασύρματου, ασφαλείας και ναυτιλιακού εξοπλισμού. Στη φετινή έκθεση θα λανσάρει δυο νέες υπηρεσίες, τη λύση δικτύου COBHAM (COBHAM Network Solution) και το SRH BTITEM Service Agreement.
Τέλος, η SetelHellas σχεδιάζει να παρουσιάσει την πρωτοποριακή λύση SetelHellas MRV που αποτελεί «φυσική εξέλιξη» της SeeMBox-V. Η νέα λύση αναπτύχθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό 2015/757 της Ε.Ε. ο οποίος θέτει ως προαπαιτούμενο στους πλοιοκτήτες και διαχειριστές να παρακολουθούν και να αναφέρουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε ταξίδι τους προς ή από τα λιμάνια χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στον μακρύ κατάλογο των εκθετών συγκαταλέγονται ακόμα μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες του χώρου, όπως η Microsoft και η Vodafone, η οποία σχεδιάζει να παρουσιάσει μια ασφαλή, ευέλικτη και φιλική προς το χρήστη επιχειρηματική λύση cloud, που θα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις-πελάτες να οργανώνουν και να καλύπτουν αποτελεσματικά τις ανάγκες τους στο υπολογισμό αποθηκευτικού χώρου ισχύος (power storage space) και σε εφεδρικές λύσεις (back-up solutions).
Παράλληλα με την παρουσίαση αναρίθμητων προϊόντων και λύσεων λογισμικού και ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικοί του κλάδου της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας και αναγνωρισμένες προσωπικότητες του χώρου θα λάβουν μέρος ως ομιλητές στο πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα συνεδρίων και σεμιναρίων στην ιστορία της έκθεσης. Το πρόγραμμα των συνεδρίων καλύπτει θέματα σχετικά με την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας όπως το Smart Ship Solutions από την HEMEXPO, το Maritime VSAT από την Gottlieb International Group and Speedcast Ltd., το Shipping Telemedicine & Assistance της Allianz Global Assistance και μια παρουσίαση για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας των λιμανιών από την SingularLogic.
Τα Ποσειδώνια 2016 θα πραγματοποιηθούν από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo. Η διοργάνωση της έκθεσης τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Δήμου Πειραιά, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.
-//-

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.